Mioara Roman îl cunoștea pe Petre Roman din copilărie

Mioara Roman a provenit dintr-o familie înstărită. Ea a avut valoroase contribuții în jurnalismul radiofonic și a avut o carieră remarcabilă în domeniul traducerilor de istorie și civilizație arabă. Pe parcursul vieții sale, Mioara a strălucit în plan profesional, aducând contribuții semnificative în ambele domenii.

Cu trecerea anilor, Mioara a trebuit să înfrunte multiple probleme de sănătate, în special boala Parkinson. Aceasta i-a afectat semnificativ starea generală. Pentru a asigura cel mai bun îngrijire pentru mama sa, Oana Roman a decis să o interneze într-un centru dedicat persoanelor în vârstă. Aici, Mioara a primit tratament medical potrivit bolii sale.

Pe lângă boala Parkinson, Mioara Roman a trebuit să facă față și unei deteriorări neurocognitive și a trecut prin mai multe incidente vasculare cerebrale.

„A fost cea mai bună decizie pe care puteam să o fac pentru ea din două motive: să-i prelungesc viața și să-i prelungesc viața în demnitate.

Din păcate, aceste degenerări cognitive sunt foarte rapide, ele avansează foarte rapid, iar știința încă nu a descoperit nicio modalitate de a le ține în loc sau de a le da înapoi.

Lucrurile au evoluat rapid, din păcate. Dacă ea acum doi ani, un an și jumătate era bine, acum nu mai este același lucru. Prima oară am fost cu ea acum un an și opt luni într-un centru ca să o evaluăm”, mărturisea Oana Roman.

Mioara Roman a vorbit despre familia sa

Mioara Roman se distinge prin educația sa solidă și prin realizările remarcabile în carieră. Ea a studiat limba arabă sub îndrumarea reputatului profesor Yves Nathan Goldenberg și s-a dedicat profund învățării și înțelegerii culturii arabe, devenind ulterior un expert în acest domeniu. Timp de 17 ani, și-a desfășurat activitatea la Radio București Internațional, unde a ocupat funcția de șefă a secției de arabă.

Pe parcursul carierei sale, a avut oportunitatea de a intervieva personalități de seamă, printre care se numără președintele egiptean Hosni Mubarak sau fostul rege al Iordaniei, Hussein. Totodată, Mioara Roman dat dovadă de integritate refuzând să fie traducătoarea Elenei Ceaușescu.

Familia Mioarei Roman a jucat un rol important în peisajul politic și cultural al României, contribuind la modelarea acestuia.

„Nu mi-a plăcut niciodată să ies în faţă. Viaţa mea a fost viaţa unei persoane care venea dintr-o familie de clasă medie, cu as­pi­raţii mic-burgheze, cu bunici învăţători şi părinţi profesori şi diplomaţi.

Tata, Ion Georgescu, a fost copil de ţăran, dar cu studii înalte. A fost ele­vul lui D.D. Roşca şi al lui Lucian Blaga. Apoi a plecat să studieze la Geneva, unde a fost elevul lui Jean Piaget. În 1942, şi-a dat doctoratul cu Al. Rosetti şi Mihai Ralea, iar în 1946 a plecat „secretar 1′ la Varşovia. Mai târ­ziu, tata a deschis ambasade la Cai­ro, Teheran, Bagdad şi Alger.

La Cluj, a cunoscut-o pe mama, fată de învăţător, dintr-o familie cu o situaţie bu­nă, cu trăsură, şaretă, 2000 de oi şi „gredină’ de două hectare. Mama l-a ur­mat peste tot, îl ajuta făcând pe se­cre­tara.

Eu m-am născut în România, în 1940, când a început războiul, iar şcoala am făcut-o în Varşovia, în Egipt, la Lycée Français du Caire, şi apoi în România”, mărturisea Mioara Roman.

Oana Roman si Mioara Roman
Oana Roman si Mioara Roman / SURSA FOTO: Facebook

Mioara și Petre Roman au beneficiat de privilegiile Comunismului

Mioara și fostul ei soț, Petre Roman, sunt descendenți ai unor familii implicate în conducerea comunistă, care au avut parte de privilegii în timpul regimului.

Cei doi au avut parte de o copilărie înconjurată de lux, fiind privilegiați cu vile de protocol situate în cele mai prestigioase zone ale Capitalei.

Petre Roman și fosta sa soție, Mioara Roman, s-au maturizat într-un mediu în care privilegiile erau o normă, datorită statutului lor deosebit de familii influente în cadrul vechiului regim comunist.

Tinerețea lor a fost trăită în cele mai exculsiviste cartiere ale Bucureștiului, în vile de lux care au fost fie parte a beneficiilor oferite de guvernul comunist, fie achiziționate în epoca de după regim, sub regimul democrat.

Oana și Catinca, ficele celor doi, au perpetuat tradiția de a trăi într-un cadru privilegiat. Oana Roman și-a făcut remarcată prezența în domeniul aviatic și al hotelierilor de prestigiu, rezidând într-o proprietate exclusivistă în regiunea Pipera. În plus, este activă în propriile sale afaceri, fiind parteneră în diverse companii.

Catinca Zilahy și-a urmat pasiunea pentru designul vestimentar și s-a implicat în diverse întreprinderi, inclusiv în lansarea unui club de noapte, însă acesta nu a avut parte de succes pe termen lung.

Mioara Roman a fost personal implicată în lumea afacerilor, fiind asociată într-o companie activă în sectorul distribuției de apă.

Întâlnirea cu Petre Roman

Mioara Roman a dezvăluit în trecut modul în care a întâlnit-o pe Petre Roman. Această întâmplare a avut loc când ea avea 30 de ani și deja avea un copil din căsnicia anterioară cu Iosif: pe Catinca.

Legătura dintre ei a început încă de la o vârstă fragedă, deoarece locuiau în aceeași zonă. Nu îl mai văzuse pe Petre de aproape 20 de ani, deoarece acesta plecase cu o bursă în Franța, unde și-a susținut și teza de doctorat.

Reîntâlnirea lor a avut loc în 1974, când mama lui Petre ocupa funcția de redactor-șef la Radiodifuziune și îi povestea fiului ei despre Mioara.

„Eram o femeie de 30 de ani, o mică divă a Bucureştiului, greu de prins, fiindcă eram foarte liberă. Aveam slujba mea şi copilul meu, pe Catinca, dintr-o primă şi scurtă căsătorie. La 20 de ani, cu o mamă greco-catolică de la Cluj, nu puteai trăi cu un bărbat fără acte. Tata mi-a zis: „Bine, te mă­riţi, dar o să vezi că ce-ţi place la 20, n-o să-ţi mai placă la 30′. A avut dreptate!

Cu Petre ne ştiam de mici. Eu locuiam pe strada Ar­gentina, iar el, cu ceilalţi trei fraţi ai lui, pe Aleea Alexandru, la o aruncătură de băţ. Cu sora lui spanioloaică, Mireya, eram chiar prietenă.

Pe Petre nu l-am mai revăzut însă 20 de ani. În timpul ăsta, a terminat Politehnica, a plecat cu bursă la Toulouse, a câştigat prin concurs un post de asistent la Ecole Polytechnique acolo şi şi-a luat doctoratul.

L-am revăzut abia în 1974. Mama lui, Hortensia Roman, era redactor-şef la Radio­difu­zi­une. Mă adora şi sunt convinsă că ceea ce-i povestea lui Petre despre mi­ne a contat foarte mult. A întreţinut ima­ginea pe care, de alt­fel, o aveam, de fe­meie extrem de ca­pabilă”, declara, în urmă cu câțiva ani, Mioara Roman.