Aceste prevederi sunt incluse în noile norme legislative privind ajutoarele sociale. Astfel, Guvernul a adoptat norme de aplicare pentru mai multe acte normative care au intrat în vigoare la 1 ianuarie, printre care cele privind alocaţia pentru susţinerea familiei, venitul minim garantat, concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului.
În ceea ce priveşte Executivul a decis ca aceasta să fie sistată dacă un copil are media la purtare sub nota 8.
“Vrem să stimulăm participarea copilului la actul educativ. Astfel, orice venit de susţinere a familiei va fi corelat cu participarea copiilor la şcoală. Dacă un copil va avea media la purtare sub 8, adică de la 7 în jos, alocaţia va fi sistată până la sfârşitul anului. Aceasta pentru că societatea poate susţine o familie care are interesal să-i trimită copilul la şcoală”, a spus ministril Muncii, Ioan Botiş.
Venitul minim garantat, doar pentru cei care muncesc pentru comunitate
Noile reglementări privind venitul minim garantat au în vedere ca Bain să fie acordaţi numai acelor persoane care muncesc pentru comunitate.
Toate primăriile vor fi obligate să gândească un plan de dezvoltare al localităţii în care să includă şi o situaţie lunară a lucrărilor executate de beneficiarii venitului minim garantat. Numai pe baza acestui raport primăriile vor primi bani pentru a acoperi sumele necesare acordării venitului minim garantat.
“Aceşti oameni care vor să muncească, dar n-au unde, pot munci pentru comunitate şi să beneficieze de măsuri active de sprijin oferite de Agenţia Forţelor de Muncă”, a spus Botiş.
Vezi aici Normele metodologice de aplicare a legii privind alocaţia pentru susţinerea familiei