S-au ieftinit alimentele. La ce produse au scăzut preţurile cel mai mult în iulie 2024

Scumpiri masive la alimente

SURSA FOTO: Dreamstime

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) arată într-un raport că indicele global al prețurilor alimentelor a scăzut ușor în luna iulie. Asta după ce în luna precedentă indicele a rămas constant.

FAO: Indicele global al prețurilor alimentelor a scăzut ușor în iulie

Indicele global al prețurilor alimentelor a scăzut ușor în luna iulie, conform unui raport al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Scăderea prețurilor la cereale a fost parțial compensată de creșterile înregistrate la zahăr, uleiuri vegetale și carne, informează Reuters.

FAO publică lunar propriul Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri pentru un coș de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În iulie, acest indice a înregistrat o medie de 120,8 puncte, în scădere față de 121 puncte în iunie. Inițial, datele pentru iunie indicau un nivel de 120,6 puncte.

Valoarea din iulie 2024 este cu 3,1% mai mică față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 24,7% sub vârful atins în 2022.

Evoluția prețurilor la cereale și alte produse

Prețurile la cereale au scăzut cu 3,8% față de luna iunie, ajungând la cel mai redus nivel din ultimii aproape patru ani, arată FAO. Prețurile de export pentru toate cerealele importante au scăzut pentru a doua lună consecutiv. Scăderea prețurilor la grâu a fost influențată de disponibilitatea recoltelor de grâu de iarnă din emisfera nordică și de condițiile favorabile pentru culturile de primăvară din Canada și SUA.

De asemenea, prețurile de export pentru porumb au scăzut datorită progreselor înregistrate de culturile din Argentina și Brazilia, comparativ cu anul trecut, în timp ce condițiile din SUA rămân robuste.

SURSA FOTO: Dreamstime

Raportul FAO privind situația din luna iunie

În luna iunie, indicele global al prețurilor la produsele alimentare s-a menținut constant, la o medie de 120,6 puncte, nemodificat față de mai. Cu toate acestea, valoarea din iunie 2024 a fost cu 2,5% mai mică față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 24,8% sub vârful atins în iunie 2022, precizează raportul anterior al FAO.

Prețurile la cereale au scăzut cu 3% față de mai, datorită îmbunătățirii perspectivelor producției în unele mari țări exportatoare, inclusiv Kazahstan și Ucraina. Prețurile de export pentru porumb au scăzut, producția din Argentina și Brazilia fiind estimată la un nivel mai ridicat față de prognoza anterioară.

În schimb, prețurile produselor lactate au urcat cu 1,2% față de mai, iar zahărul a înregistrat un avans de 1,9% pe fondul recoltei sub așteptări din Brazilia. Prețurile la uleiuri vegetale au urcat cu 3,1% în iunie, în timp ce prețurile la carne s-au menținut stabile.