FAO: Mâncarea s-a scumpit masiv din cauza războiului din Ucraina

Sursă: Dreamstime

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a informat vineri, 8 aprilie, că indicele global al preţurilor la produsele alimentare a urcat la un nou maxim istoric în luna martie. Creșterea a fost înregistrată în contextul războiului din Ucraina, care a provocat turbulenţe pe pieţele pentru produse alimentare de bază.

Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a urcat la un nou maxim istoric din cauza războiului din Ucraina

Indicele Food Price Index al FAO a crescut până la 159,3 puncte în luna martie. Trebuie menționat că acesta este cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, după un salt semnificativ de 17,9 puncte, respectiv 13%, faţă de nivelul înregistrat în luna februarie, potrivit informațiilor transmise de reuters.com

De asemenea, prețurile mondiale la alimente calculate de FAO sunt cu 33,6% mai mari, comparativ cu situaţia din luna martie 2021. Trebuie menționat că invazia rusească din Ucraina, care a intrat în a şasea săptămână, a oprit exporturile de produse agroalimentare ale Ucrainei.

Rusia şi Ucraina sunt mari exportatori mondiali de grâu, porumb, orz şi ulei de floarea soarelui

Creşterea puternică a preţurilor la alimente înregistrată în luna martie a fost stimulată în primul rând de avansul preţurilor uleiurilor vegetale, care au înregistrat o creştere de 23,2% comparativ cu luna februarie. Potrivit FAO motivul principal are legătură cu „cotaţiile mai mari la uleiul de floarea soarelui, pentru care Ucraina este cel mai mare exportator mondial”.

O creştere de două cifre s-a înregistrat şi la preţurilor cerealelor, care au fost mai mari cu 17,1% comparativ cu cele din luna februarie, impulsionate de un avans de 19,7% în cazul preţurilor la grâu şi un avans de 19,1% în cazul porumbului.

„Împreună, Federaţia Rusă şi Ucraina au fost responsabile pentru aproximativ 30%, respectiv 20% din exporturile mondiale de grâu şi porumb în ultimii trei ani”, a subliniat FAO.

Şi celelalte produse alimentare urmărite de FAO au înregistrat creşteri de preţuri în luna martie, dar este vorba de creşteri mai mici, precum zahărul (6,7%), carnea (4,8%) şi lactatele (2,6%).

Tot în ziua de vineri, FAO şi-a revizuit, în scădere, estimările cu privire la producţia mondială de grâu în 2022, până la 784 milioane de tone, faţă de 790 milioane de tone cât prognoza luna trecută, în condiţiile în care a luat în calcul posibilitatea ca cel puţin 20% din suprafeţele însămânţate cu grâu de iarnă din Ucraina să nu poată fi recoltate din cauza distrugerilor provocate de război.

Totodată, FAO şi-a revizuit, în scădere, estimările privind comerţul mondial cu cereale în anul agricol 2021/2022, până la 490 milioane de tone, deoarece prognozează că perturbarea exporturilor din zona Mării Negre va fi compensată doar parţial de majorarea exporturilor Indiei, Uniunii Europene, Argentinei şi SUA.