Preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, le-a cerut liderilor lumii “să pună pe primul plan alimentele” şi să-şi fie conştienţi de necesitatea unor măsuri menite să reducă volatilitatea preţurilor alimentelor.
“Ne vom confrunta cu o tendinţă mai largă de majorare a preţurilor materiilor prime, inclusiv a alimentelor”, a declarat Zoellick, într-un interviu acordat Reuters.
Indicele lunar al FAO, care măsoară modificările de preţ ale unui coş de produse, inclusiv cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr, a înregistrat o valoare record în decembrie, peste nivelul record înregistrat în iunie 2008, care a provocat revolte în unele state, din cauza preţului ridicat al alimentelor.
Mai mult, preţul la carne şi zahăr a crescut şi mai mult, ajungând la nivelul maxim din 1990. De aceea, FAO avertizează în legătură cu o posibilă creştere a inflaţiei, revenirea la măsurile protecţioniste, pentru asigurarea aprovizionării pieţelor proprii, precum şi cu revolte asemănătoare celor din 2008.
Unele state au început să-şi adune stocuri de alimente pentru a contracara efectul majorării preţurilor şi pentru a limita tulburările sociale, în timp ce continuă estimărilor privind vremea nefavorabilă.
Numărul persoanelor care suferă de foame ar putea ajunge în curând la 900 milioane
Ţinând cont de criza preţurilor alimentelor din 2007/2008, Banca Mondială estimează că aproximativ 870 milioane de persoane din statele în curs de dezvoltare suferă de foame sau de malnutriţie. FAO estimează că numărul acestora ar putea creşte la 900 milioane.
Indonezia, cea mai mare economie din Sud-estul Asiei, a cumpărat săptămâna trecută 820.000 de tone de orez, ceea ce a dus la majorarea preţului acestui aliment. De asemenea, statul asiatic a decis să suspende taxele de import pentru orez, boabe de soia şi grâu.
Şi Algeria a decis săptămâna trecută să cumpere aproape un milion de tone de grâu şi a decis accelerarea importurilor de cereale, pentru a-şi majora stocurile.
Deşi, deocamdată, analiştii nu prevăd o repetare a crizei alimentare din 2008, acest lucru depinde de fapt de mai multe cauze, aşa cum sunt preţul petrolului ori dificultăţile prin care trec băncile centrale.
În ţări precum China, India ori Brazilia, creşterea preţurilor la alimentele de bază este reprezentată de procentaje ridicate. Din acest punct de vedere, analistul de la IGMarkets, Daniel Pingarrón, susţine că există trei cauze: dezastrele climatice, care au modificat cererea şi oferta, deprecierea dolarului şi folosirea materiilor prime ca valori pentru investitori, puşi în faţa instabilităţii pieţelor financiare.
În aceste condiţii, atât G20, cât şi ONU au situat problema pe agendele lor. Deocamdată, Franţa, care prezidă grupul ţărilor industrializate şi emergente a cerut un raport urgent Băncii Mondiale, pentru a verifica impactul creşterii preţurilor la alimente şi a evita totuşi măsurile protecţioniste.
FAO: Preţul alimentelor, ajuns la un nou nivel record, a aprins scânteia protestelor din Orientul Mijlociu
3 februarie 2011, 14:28
Ultima modificare în 3 februarie 2011, 16:28
Preţurile alimentelor la nivel mondial au atins, în ianuarie, un nou nivel record, iar vremea nefavorabilă din întreaga lume ar putea majora şi mai mult costul alimentelor, o problemă care a aprins deja scânteia protestelor în Orientul Mijlociu, a anunţat joi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Guvern: Avocaţii nu mai sunt exceptaţi de la răspunderea pentru urmările sfaturilor date clienţilor lor
- Trei spitale din Iaşi, comasate într-unul singur
- Boc: Guvernul nu are competenţe în stabilirea preţului gazelor naturale
- Din februarie, toţi bugetarii au salarii mai mari cu 15%, iar peste 1,5 milioane pensionari primesc în medie cu 93 lei mai mult la pensie
- Guvern: Facilităţi fiscale pentru tinerii întreprinzători
- Doar 15% dintre firme ar urma să depună declaraţia unică online, restul se vor înghesui la ghişee
- Preţul apartamentelor vechi se așază pe fundul gropii
- Impozitarea averilor va avea norme de aplicare pe 15 februarie
- Cele mai bune cărți de afaceri, de la Capital
- Politicile FMI ne duc spre o creștere economică mai mică decât avem nevoie