Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut uşor în luna noiembrie, comparativ cu luna octombrie, în condiţiile în care creşterea preţurilor la zahăr şi uleiuri vegetale a fost contracarată de scăderea preţului lactatelor, a anunţat, joi, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), potrivit Agerpres.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna noiembrie 2017, acest indice a scăzut cu 0,5%, comparativ cu luna octombrie, până la un nivel de 175,8 puncte. În pofida scăderii din luna noiembrie 2017, preţul global al alimentelor este cu 2,3% mai mare decât cel înregistrat în luna similară din 2016.
Potrivit FAO, factorul principal care a stat la baza scăderii preţului global al alimentelor în luna noiembrie a fost declinul de 4,9% al preţului lactatelor, ca urmare a diminuării cotaţiilor la unt, brânză, lapte şi lapte praf. În schimb, indicele preţului zahărului a crescut cu 4,5% comparativ cu luna octombrie, în principal din cauza scăderii exporturilor Braziliei şi a îngrijorărilor referitoare la posibilitatea ca scumpirea petrolului să ducă la o cantitate mai mare de trestie de zahăr să fie utilizată pentru producţia de etanol.
În paralel, FAO şi-a îmbunătăţit joi estimările privind producţia mondială de cereale în sezonul 2017 – 2018, până la nivelul record de 2,627 miliarde tone, cu 13,4 milioane de tone mai mult decât preconiza anterior. De asemenea, agenţia ONU şi-a îmbunătăţit şi estimările referitoare la producţia mondială de grâu în 2017, care ar urma să fie de 754,8 milioane tone, şi orez, care este preconizată la 500,8 milioane tone, ambele cu doar 1% mai mici faţă de valorile record înregistrate în 2016.