Indicele preţurilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), a continuat să scadă şi în luna februarie 2015, atingând cel mai redus nivel din ultimii patru ani şi jumătate, datorită scăderii puternice a preţului zahărului, arată datele publicate joi de FAO, transmite Reuters.
FAO dă lunar publicităţii propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.
În luna februarie 2015, acest indice a atins o valoare medie de 179,4 puncte, în scădere cu 1,8 puncte (sau 1%) faţă de valoarea înregistrată în luna ianuarie 2015. FAO precizează că în luna februarie au scăzut preţurile la zahăr, cereale şi carne, în timp ce preţurile la uleiurile vegetale au rămas constante şi doar preţurile la lactate au înregistrat o creştere.
'Primul lucru de semnalat este perspectiva favorabilă pentru producţia mai multor culturi în 2015. De asemenea, stocurile sunt foarte mari pentru majoritatea cerealelor', a declarat expertul FAO, Michael Griffin.
FAO şi-a îmbunătăţit estimările privind producţia mondială de cereale înregistrată în 2014, până la nivelul de 2,542 miliarde de tone, cu 20 de milioane de tone sau un procent mai mare decât în 2013, majorare care reflectă producţiile mai mari din Argentina, Asia Centrală şi Europa. În ceea ce priveşte, recolta de grâu din 2015, FAO estimează că aceasta se va situa la 720 milioane de tone, sau un procent mai mică decât recolta record din 2014.
La nivel global, FAO estimează că 1,107 miliarde de tone de cereale vor fi folosite pentru consumul alimentar în 2015, la care se vor adăuga 877 miliarde tone care vor fi utilizate pentru hrana animalelor. Stocurile globale de cereale la finele sezonului 2014 – 2015 sunt prognozate să ajungă la 631 milioane de tone, cu opt milioane tone mai mult decât estima luna trecută.
SURSA: Agerpres