Așadar, Klaus Iohannis a promulgat legea pentru modificarea art. 437 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal. Aceasta incriminează fapta de folosire ilegală a emblemei Crucii Roşii pe timp de pace.
Klaus Iohannis a promulgat o lege importantă
Astfel, folosirea, fără drept, în timp de pace a emblemei sau a denumirii Crucii Roşii ori a unei embleme sau denumiri asimilate acesteia este pedepsită cu închisoare de la două la 18 luni sau cu amendă.
„Folosirea, fără drept, în timp de pace a emblemei sau a denumirii Crucii Roşii ori a unei embleme sau denumiri asimilate acesteia, precum şi folosirea oricărui semn sau oricărei denumiri «Crucea Roşie» care constituie o imitaţie a unei asemenea embleme ori denumiri se pedepsește cu închisoare de la două luni la 18 luni sau amendă”, arată actul normativ, care modifică art. 437 numit „Folosirea emblemei Crucea Roşie”, arată legea.
Simultan, folosirea, fără drept, în timp de război sau pe durata stării de asediu, în legătură cu operaţiunile militare, a emblemei sau denumirii Crucii Roşii ori a unei embleme sau denumiri asimilate acesteia e pedepsită cu închisoare de la 2 la 7 ani.
„Folosirea, fără drept, în timp de război sau pe durata stării de asediu, în legătură cu operaţiunile militare, a emblemei sau denumirii Crucii Roşii ori a unei embleme sau denumiri asimilate acesteia, precum şi folosirea oricărui semn sau oricărei denumiri care constituie o imitaţie a unei asemenea embleme ori denumiri se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani”, arată legea promulgată de Iohannis.
Amintim că Senatul a adoptat pe 6 martie proiectul, în calitate de prim for sesizat. Ulterior, pe 22 noiembrie votul Camerei Deputaţilor a fost decizional.
Folosirea fără autorizare a emblemei prezintă pericol social
Potrivit inițiatorilor, folosirea fără autorizare a emblemei sau denumirii „Cruce Roșie” prezintă pericol social. Totodată, aduce atingere încrederii publicului în serviciile cu această denumire.
În expunerea de motive se mai arată că, pe timp de război, rolul și activitatea Crucii Roșii capătă o amploare deosebită, de ajutare a răniților, refugiaților, prizonierilor etc.
Inițiatorii au spus și că varianta agravantă din infracțiunea abrogată nu trebuie confundată cu infracțiunea din vechiul Cod penal (art 351), reglementată acum prin art. 437.
Este vorba despre un alt obiect juridic, potrivit inițiatorilor. Aceștia subliniază că este vorba despre folosirea emblemei/denumirii în legătură cu operațiuni militare. Un astfel de exemplu este camuflarea unor operațiuni militare, cum ar fi transportul rapid de trupe în vehicule cu emblema Crucii Roșii.