Întârzierea proiectelor publice pune pe jar industria de software şi servicii, ameninţând cu criza începând din 2010. Acum se va vedea că proiectele publice reprezintă 50% din piaţă.

Criza nu a ocolit piaţa românească de software şi servicii. Ca şi în cazul segmentului hardware, vânzările de licenţe au înregistrat un recul, mărturie stau diminuarea veniturilor Microsoft în România cu 12%, în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2009, sau ale Softwin, cu 15% în perioada ianuarie-septembrie. Ceea ce a atenuat impactul negativ, pe ansamblul pieţei, au fost serviciile. Dar absenţa investiţiilor publice în proiecte IT însemnate, motor al creşterii acestei industrii pe toate pieţele internaţionale, îi face pe jucătorii autohtoni să privească cu îngrijorare anul 2010, care vine după un 2009 în care nu s-a mişcat nimic. „Proiectele publice, aşa puţine câte sunt, ar fi putut salva piaţa, însă dacă şi proiectele anunţate sunt blocate, atunci şi noi suntem obligaţi să ne redimensionăm capacitatea de producţie la dimensiunea pieţei, ceea ce ar însemna, după părerea mea, o reducere de 50%“, spune Metodiu Mehmet, director general al Fair Value, companie care implementează soluţii SAP.

Potrivit lui Mehmet, faptul că firmele de servicii IT sunt în aşteptare le obligă să nu ia încă nicio decizie asupra dimensionării personalului. „Dacă nu vor fi proiecte, vor urma disponibilizări însemnate“, adaugă acesta.

Florin Talpeş, preşedinte şi director general al Softwin, consideră că acum este momentul în care se va vedea că proiectele publice reprezintă o cotă de piaţă mult mai mare decât indicau firmele de cercetare a pieţei. „Marile firme preferă să se prezinte ca având mai puţine afaceri cu sectorul public decât au în realitate din pricina percepţiei proaste că sectorul public ar fi «infectat». Companiile de cercetare a pieţei elimină marile proiecte, cele de multe zeci de milioane euro sau chiar peste suta de milioane euro, din evaluările pieţei, dat fiind caracterul aleatoriu al apariţiei acestor proiecte, or cele mai mari proiecte aparţin sectorului public, aşa cum e şi firesc“, spune Talpeş. În opinia şefului Softwin, sectorul public reprezintă, în România, între 40% şi 60% din piaţă. „Aşadar, căderea pieţei publice are un efect devastator, conduce la scăderi ale pieţei IT, per ansamblu, de 40%-60%“.

Mai mult, chiar şi în cazul existenţei câtorva proiecte, haosul la nivel de alocare a fondurilor guvernamentale, pe de o parte, şi foamea de proiecte a companiilor, pe de altă parte, împinge în ridicol sumele cu care se adjudecă licitaţiile. La Apa Nova, o licitaţie pornită de la 700.000 de euro s-a adjudecat cu 320.000 euro. În acest context, chiar calitatea unor proiecte publice poate fi în pericol. Dacă un proiect de 400 de euro pe zi ajunge la preţuri de 200 de euro pe zi, calitatea consultanţei va scădea şi ea, pentru ca firmele să rămână profitabile. Talpeş consideră însă că diferenţele de preţuri ofertate provin, de cele mai multe ori, din ambiguităţile caietelor de sarcini.

Ce-i de făcut într-o astfel de situaţie? Unele companii, precum Siveco, se orientează în continuare şi spre proiecte publice, însă în afară. „În prezent, avem în derulare două proiecte importante, pentru Comisia Europeană şi pentru Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei“, spune Irina Socol, preşedinte şi director general al companiei, care adaugă că o parte din creşterea de anul acesta va veni şi din proiecte internaţionale de eLearning, eHealth, eAgriculture, eCustoms. Cert e că vin vremuri grele, cu o îngheţare a pieţei pentru încă şase până la nouă luni, după estimările lui Talpeş, din cauza evoluţiei politice incerte şi a politizării excesive a administraţiei.

181-39827-15_florintalpes_42_c.jpgE probabil să asistăm la noi restructurări ale companiilor ca urmare a evoluţiei negative a pieţei.
Florin Talpeş, preşedinte şi director general Softwin

50% din piaţa reală de IT este necontorizată de companiile de cercetare şi reprezintă, potrivit unor jucători, valoarea proiectelor publice