Qatar poate găzdui Cupa Mondială din 2022 după ce Comisia de etică a FIFA a decis că eventualele încălcări ale regulamentelor au avut un "domeniu de aplicare foarte limitat". Astfel, FIFA a închis investigația privind controversatul procesul de licitare, citim în pagina electronică a publicației The Guardian
Comisia de etică a FIFA a decis, după o anchetă de 18 luni efectuată de de fostul procuror general al New York-ului, Michael Garcia, că nu există elemente de probă suficiente pentru a se susţine suspiciunile de corupție în procesul de desemnare a Rusiei în 2018 sau Qatar în 2022, pentru a organiza Capionatului Mondial de fotbal.
Astfel, Rusia şi Qatar rămîn ţările gazdă ale turneelor finale, acuzele de corupţie fiind nefondate, conform Comisiei de etică a forului mondial.
În urmă cu un an și jumătate a izbucnit un imens scandal de corupţie în cadrul FIFA. Membrii forului care au votat organizarea de către Qatar a Campionatului Mondial au fost acuzaţi că au primit sume de bani pentru votul lor.
Potrivit unui rezumat de 42 de pagini al raportului Garcia, Hans-Joachim Eckert, șeful diviziei litigii din cadrul Comitetului de etică al FIFA a declarat că, deși au existat suspiciuni cu privire aspectele legate de oferta statului Qatar, acestea nu au fost suficient de grave pentru a justifica redeschiderea procesului.
În mod semnificativ, Eckert conchide faptul că procurorul Michael Garcia nu a găsit nici o legătură directă între oferta de organizare a Cupei Mondiale și plățile ilegale făcute de fostul președinte al Confederației asiatice Mohamed bin Hammam, un qatarez care a fost interzis pe viață pentru că a plătit mită în timpul campaniei în care actualul președinte FIFA Sepp Blatter a devenit președinte al forului fotbalistic mondial.
Raportul Garcia a stabilit că Hammam a făcut "mai multe plăți necuvenite" către oficiali de rang înalt din Africa și a plătit 1,2 milioane de dolari fostului membru al comitetului executiv FIFA Jack Warner, pentru ca acesta să nu-l denunţe. Însă, potrivit raportului proccurorului, nici una dintre aceste plăți nu are vreo legătură directă cu organizarea Cupei Mondiale, scrie publicaţia The Guardian.