Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a decis, luni, că funcţiile de conducere executivă, de membru în Consiliul de Administraţie şi de reprezentant al Departamentului de control intern al firmelor de brokeraj trebuie ocupate de persoane diferite, pentru a se face mai clar separarea atribuţiilor.Decizia a avut în vedere "necesitatea ca organizarea internă a SSIF să fie astfel concepută încât să se asigure separarea funcţiilor privind decizia, execuţia şi supravegherea activi
Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a decis, luni, că funcţiile de conducere executivă, de membru în Consiliul de Administraţie şi de reprezentant al Departamentului de control intern al firmelor de brokeraj trebuie ocupate de persoane diferite, pentru a se face mai clar separarea atribuţiilor.
Decizia a avut în vedere „necesitatea ca organizarea internă a SSIF să fie astfel concepută încât să se asigure separarea funcţiilor privind decizia, execuţia şi supravegherea activităţii acesteia, precum şi separarea atribuţiilor principale pentru a se evita îndeplinirea de către aceeaşi persoană a unor atribuţii care pot avea ca rezultat erori greu de detectat sau activităţi care pot fi susceptibile de abuz şi care expun la risc societatea sau clienţii acesteia”, potrivit dispunerii de măsuri a CNVM.
Precedentul „Prunea”
Măsura a venit după ce autoritatea de reglementare a pieţei de capital a identificat mai multe încălcări ale legislaţiei pieţei de capital la SSIF Broker (BVB: BRK) în urma unui control. Verificările au fost iniţiate în urma unei fraude descoperite în ianuarie la sucursala din Deva a SSIF Broker.
În urma controlului, CNVM i-a sancţionat, la jumătatea lunii aprilie, pe directorul general, Petru Prunea, şi pe directorul general adjunct, Adrian Ceucă, interzicându-le să mai activeze pe piaţa de capital timp de cinci ani, respectiv trei ani. Comisia i-a amendat, totodată, pe Prunea cu 25.000 de lei, iar pe Ceucă cu 10.000 de lei. Prunea era şi membru în Consiliul de Administraţie al SSIF Broker, iar până în martie a fost şi preşedintele CA.
Totodată, Comisia a sancţionat încă 20 de angajaţi ai SSIF Broker, cu amenzi în valoare cumulată de 72.500 de lei, şi un fost director. Printre persoanele sancţionate se regăsesc directorii sucursalelor din Baia Mare, Alba Iulia, Timişoara, directorii a două sucursale din Cluj-Napoca, precum şi directorul Departamentului de control intern al SSIF Broker, Adina Maria Moldovan.
La Bursa de Valori Bucureşti activează în prezent 63 de firme de brokeraj şi nouă bănci, dintre care trei sunt instituţii de credit din afara României.