România importă pâine în valoare de 2,3 milioane de euro din Polonia
Institutul Național de Statistică (INS) arată că, din 2015 și până în momentul de față, „din punct de vedere statistic nu au mai fost înregistrate date de export ale produsului menționat” spre Polonia.
Astfel, în 2015exporturile de pâine ale României către Polonia au fost de 10.000 de euro.
Importurile de pâine din Polonia
„Importurile noastre de pâine din Polonia au crescut cu 10-12% în 2020 faţă de anul anterior. În 2020, unii dintre cei mai mari retaileri din România au semnat contracte directe cu furnizorul nostru din Polonia, pentru că au renunţat la producţia proprie de pâine şi produse de patiserie şi au externalizat acest serviciu”, a declarat Ştefan Radu, acţionar şi administrator al companiei European Pastry Prod, conform zf.ro
Numele companiei European Pastry Prod apare pe ambalajele unor tipuri de pâine comercializate în Capitală, în reţeaua Mega Image, pâine produsă în Polonia.
European Pastry, cu afaceri de 8,6 milioane lei în 2019, are o fabrică proprie de pâine şi produse de panificaţie la Ştefăneştii de Jos, unde realizează atât produse congelate precoapte, cât şi produse în stare proaspătă.
La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm pâine?
Într-un nou video postat pe pagina sa de Facebook, nutriționistul Mihaela Bilic a vorbit despre cunoscuta problemă când vine vorba de pâine: un anumit tip este mai sănătos decât altul. Nutriționistul vine și sparge acest mit și ne arată, de fapt, că diferența de calorii dintre tipurile de pâine existente în prezent este mică.
„Indiferent că este albă sau integrală, franzelă sau rotundă, pâinea a fost și este un aliment de bază în dieta noastră. Alegeți pâinea care vă place ținând cont că în rețetă nu trebuie să existe decât făină, apă drojdie/maia și sare. Cât despre numărul de calorii, luați în calcul în medie 230cal/100g. Și culmea, cu cat pâinea este mai pufoasă și mai plină de aer, ni se pare că mâncăm mult, dar în final aportul caloric este mai mic (…).
Pâinea albă, de 300 de grame, are 250 calorii și 2,3 grame de fibre. Fibrele sunt cele care ar face diferența la pâine. În momentul în care pâinea albă devine neagră, cu făină integrală, numărul de calorii scade și avem 230 calorii. Însă atenție, aceasta este de 500 de grame. Deci greutatea ei este aproape dublă pentru că pâinea neagră este densă. (…) În schimb fibrele sunt din belșug, 8,7 grame de fibre. Există pâinea integrală cu aproape aceleași calorii și tot 8,6 de fibre”, spune nutriționistul.
Sursă foto: Dreamstime