Cu aceeaşi problemă se confruntă şi ţări din Uniunea Europeană, precum România şi Bulgaria, întrucât procentul cetăţenilor care se vaccinează este foarte scăzut. Presa internaţională caracterizează cele două ţări drept o ameninţare pentru ţările UE, scrie Protagon.
Israelul, România și Bulgaria se confruntă cu o problemă legată de vaccinurile împotriva coronavirusului care se apropie de data expirării, dar nu au avut grijă să le pună la dispoziţia altor țări, mergând pe ideea că se vor găsi, chiar și în ultimul moment, cetățeni care să le solicite.
Israelul ar putea distruge aproximativ 1 milion de doze de vaccin Pfizer care expiră la sfârșitul lunii, dacă nu se va găsi o altă țară care să le administreze, relatează Times de la Londra.
Aproximativ 65% din populația ţării, care se traduce în 5,5 milioane de persoane, a primit deja două doze de vaccin, iar acum guvernul încearcă să-i convingă pe cei mai tineri să se vaccineze, dar planul nu pare să reuşească. Israelul a încercat să ajungă la un acord cu diferite țări pentru dozele neadministrate, pe care însă nu le va dona, ci le va ceda acum urmând să le primească înapoi atunci când țara respectivă va primi vaccinuri „proaspete”, cu o nouă dată de expirare. În acest fel, Israelul permite țărilor care au deficit de vaccin să își vaccineze imediat cetățenii, dar nu donează niciodată nimic nimănui.
Se preconiza ca aceste doze să fie distribuite în Palestina, dar acum două săptămâni țara a anulat acordul cu Israelul, subliniind că refuză să accepte seruri care expiră. „După inspectarea de către echipele tehnice ale Ministerului Sănătății, a primului lot de vaccinuri Pfizer pe care le-am primit în această seară de la Israel, s-a constatat că acestea nu respectă caracteristicile prevăzute în acord”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului palestinian, Ibrahim Melhem.
„Guvernul refuză să accepte vaccinuri care expiră în curând”, a adăugat el, având sprijinul ministrului sănătății, Mai Al-Kaila. Acum, guvernul palestinian așteaptă de la companie să îi livreze direct vaccinurile pe care le-a comandat, a spus Melhem, fără a preciza când se va întâmpla acest lucru.
Vaccinurile expiră şi în România și Bulgaria
Întrucât cererea pentru vaccinul anticoronavirus scade considerabil în România și Bulgaria, în frigidere rămâne un număr semnificativ de doze, iar oficialilor li se cere să le distribuie rapid, înainte de a expira, scrie și Bloomberg. Alternativa ar fi distrugerea lor, ceea ce, în această fază, ar fi cel puțin imoral, deoarece multe țări sărace se confruntă cu lipsuri grave.
Reticența faţă de vaccinuri în ambele țări se datorează îndelungatei neîncrederi în autorități, precum și scepticismului cu privire la anumite seruri, mai ales după îngrijorările generate în legătură cu siguranța vaccinului AstraZeneca. În România, doar 24% din populație a fost complet vaccinată. Iar procentul similar al Bulgariei este jumătate din cel al României, adică aproximativ 12%.
Situația din România cu privire la dozele care expiră este mai presantă, deoarece 35.000 de doze de vaccin AstraZeneca au expirat deja miercuri. Bulgaria dispune de aproximativ 20.000 de doze cu data de expirare la sfârșitul lunii iulie, dar speră să folosească mai multe doze pentru administrarea rapelului înainte de această dată.
În același timp, ambele țări doresc să întârzie noile livrări pentru a evita supraîncărcarea. În cazul României, au fost programate livrări de 4,4 milioane de doze de la diverse companii pentru următoarele două luni.
Amenințare pentru UE
Ratele scăzute de vaccinare reprezintă un risc pentru eforturile Uniunii Europene de a depăşi pandemia. Blocul se confruntă deja cu amenințarea mutației Delta, care se răspândește din Marea Britanie pe măsură ce restricțiile de sănătate publică se relaxează, iar oamenii pleacă în concediile de vară.
„Vânzările sau donațiile recente nu vor afecta disponibilitatea vaccinului pentru cetățenii noștri”, a declarat pentru Bloomberg Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății din România. „Dar trebuie să găsim un echilibru pentru fluxurile de vaccinuri, astfel încât să putem maximiza beneficiile pentru toată lumea”, a adăugat el.
Odată cu scăderea cererii în Bulgaria, guvernul intenționează să ofere 150.000 de doze, în principal de AstraZeneca, țărilor vecine din Balcani. La rândul lor, companiile din industria turistică a țării au făcut propunerea de a oferi vaccinurile gratuit vizitatorilor din străinătate. „Întrucât Bulgaria și noi toți am plătit aceste doze prin impozitele noastre, propunem să fie folosite pentru a stimula turismul vaccinal în loc să le aruncăm la coșul de reciclare”, a declarat Polina Karastoyanova, directorul executiv al Consiliului Național pentru Turism.
Într-un efort de a salva campania de vaccinare, România încearcă să vaccineze cetățenii care trăiesc în zonele rurale și se bazează acum pe medicii din mediul rural care au legături strânse cu comunitățile locale pentru a-i convinge pe oameni de beneficiile vaccinurilor.
Însă are de dus o bătălie dificilă, fără a se întrevedea să aibă mari speranțe că inițiativele sale vor da rezultate rapide. Prin urmare, România a ajuns la un acord săptămâna aceasta pentru a vinde aproximativ 1,2 milioane de doze de Pfizer către Danemarca. „Primim solicitări în fiecare zi. Vindem către Danemarca și în curând vom vinde vaccinuri și către alte țări”, a declara premierul Florin Cîţu.