Fără droguri în şcoli. Cătălin Predoiu: Se vor constitui grupuri de acţiune în fiecare şcoală

Cătălin Predoiu

SURSA FOTO: Inquam Photos, Sabin Cirstoveanu

Subiectul droguri în şcoli ar putea deveni istorie peste câţiva ani, dacă planul autorităţilor va fi un succes. Marţi, 5 septembrie, a fost semnat Planul naţional cadru de acţiune privind siguranţa şcolară. Iată ce spune ministrul Cătălin Predoiu despre modul în care se va acţiona la nivelul unităţilor şcolare din România.

Fără droguri în unităţile de învăţământ! Cine va face parte din noile grupuri de acţiune

Fără droguri în şcolile din România! Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, anunţă că la nivelul fiecărei şcoli din ţara noastră vor fi constituite grupuri de acţiune.

Acest grupuri vor conţine specialişti în domeniile droguri, violenţă şi bullying. Profesorii şi reprezentanţii asociaţiilor de elevi şi părinţi vor participa şi ei la aceste grupuri.

Specialiştii menţionaţi vor face parte din instituţiile semnatare a Planului naţional cadru de acţiune privind siguranţa şcolară.

Planul semnat marţi, 5 septembrie, prevede elaborarea unui cadru normativ care să faciliteze depistarea consumului de droguri în şcoli, transmite MAI.

Procedurile vor implica acordul părinţilor, vor asigura confidenţialitatea, nediscriminarea şi vor evita stigmatizarea sau bullying-ul. Propunerile de act normativ se vor face cu consultarea asociaţiilor de părinţi şi elevi, mai notează MAI.

Părinţii vor juca astfel un rol esenţial în atingerea scopului de creştere a gradului de siguranţă în şcolile din România, se arată în comunicatul sursei citate. Colaborarea cu autorităţile locale şi cu reprezentanţii asociaţiilor de elevi va fi totodată extrem de importantă.

SURSA FOTO: Dreamstime

Şapte ministere colaborează pentru a aduce liniştea în şcolile din România

Ministrul de Interne a mai subliniat că aceste realităţi, precum consumul de droguri sau violenţa în şcoli, nu au fost până acum abordate structurat. Mai multe ministere, dar şi Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, au fost acum cooptate în acest efort al autorităţilor.

„Continuăm aplicarea deciziilor anunţate săptămâna trecută, astăzi a fost semnat planul pentru creşterea siguranţei în şcoli, o atenţie specială fiind acordată combaterii consumului de droguri în şcoli şi fenomenului de bullying şi violenţă. Sunt realităţi care până acum nu au fost abordate structurat.

Am luat iniţiativa cooptării mai multor ministere în acest efort, educaţie, sănătate, muncă, familie, cultură, dezvoltare, precum şi a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, pentru că numai combinând integrat competenţele putem aborda cu succes acest plan.

Este un document comprehensiv, structurat pe mai multe direcţii, care indică responsabilităţi clare pentru fiecare instituţie”, a declarat ministrul Cătălin Predoiu.

Reamintim că Planul naţional cadru de acţiune privind siguranţa şcolară a fost semnat de către:

  • Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne;
  • Ligia Deca, ministrul Educaţiei;
  • Adrian-Ioan Veştea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei;
  • Natalia-Elena Intotero, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse;
  • Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale;
  • Raluca Turcan, ministrul Culturii;
  • Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii;
  • Livia Arnăutu, reprezentant al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Alexandru Rafila dă asigurări că nu se va face testare antidrog în masă

Despre acest subiect a vorbit marţi, 5 septembrie, şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. El a precizat că nu va sprijini testarea antidrog în masă a elevilor. Se doreşte doar testarea în scopul depistării cazurilor de utilizare a substanţelor psihoactive.

„În ceea ce priveşte testarea copiilor în şcoli, cred că sunt câteva mesaje esenţiale care sunt trebuie trimise: nu vom sprijini testarea de masă, vom sprijini testarea în scopul depistării a cazurilor de utilizarea de substanţe psihoactive, vom lucra numai împreună cu părinţii.

Acest lucru se va face fără să existe discriminare sau stigmatizare pentru copii. Siguranţa şi dezvoltarea armonioasă a copiilor are şi alte componente, nu numai cele legate de consumul de droguri.

Siguranţa fizică a copiilor este foarte importantă, iar implicarea autorităţilor locale şi a colegilor de la Ministerul Afacerilor Interne este esenţială”, a afirmat Alexandru Rafila.