Fiecare școală ar trebui să decidă dacă desființează intrarea separată pentru profesori

Ligia Deca a vorbit despre solicitarea elevilor de a se desființa intrările separate pentru profesori. Ministrul Educației a spus că fiecare școală în parte ar trebui să decidă în această privință.

„Fiecare școală să prevadă în regulamentul de acces care sunt condițiile pe care comunitatea le consideră a fi acceptabile”, a spus ea.

Oficialul a punctat că în România, din punct de vedere al infrastructurii, există mai multe situații.

„Cred că în România, din punct de vedere al infrastructurii, avem foarte multe situații. Avem situații cu clădiri istorice care au una dintre intrări chiar pe trotuar, care este destul de îngust și se iese în stradă. Avem școli unde există spații ample de intrare și nu ar fi o problemă să se intre pe aceeași intrare. De aceea, eu sunt pentru ca fiecare școală să prevadă în regulamentul de acces care sunt condițiile pe care comunitatea le consideră a fi acceptabile”, a explicat Ligia Deca.

Ministrul Educației apreciază că „respectul pentru cadrul didactic se rezumă prin intrarea separată”.

„Cred că educația trebuie să fie despre dialog și învățarea reciprocă. Susțin faptul că fiecare școală în funcție de particularitățile constructive și de siguranță, că până la urmă și planurile de evacuare depinde infrastructură. Deci în funcție de aceste elemente care țin de siguranța copiilor cred că trebuie gândit regulamentul, dacă e nevoie o intrare, de două , de mai multe intrări. u cred că această decizie se poate lua la centru, însă eu încurajez parteneriatul între cadrele didactice și elevi, care trebuie să fie bazat pe respect reciproc”, a declarat Ligia Deca.

Consiliul Național al Elevilor cere intrărilor separate pentru profesori în școli.

S-ar putea rezolva problema școlilor cu grup sanitar în curte

Dacă autoritățile publice locale depun eforturi pentru a accesa fondurile disponibile, ministrul Educației, Ligia Deca, este încrezătoare că în acest an se va rezolva problema școlilor care dispun de grupuri sanitare în curte.

„Anul acesta avem alocate fonduri în bugetul Ministerului Educației de aproximativ 30 de milioane de lei, ceea ce acoperă în mare masură cele sub 200 de unități de învățământ care au grupul sanitar în curte. Vorbim despre un procent de sub 10% față de ce aveam acum câțiva ani”, a declarat aceasta marți, pe 16 ianuarie, la Pitești.

Ligia Deca a precizat că anual, procentul școlilor cu grup sanitar în curte a scăzut.

„Progresul a fost unul constant, în fiecare an a scăzut semnificativ. Ne aflăm acum la sub 10% față de ce aveam în 20218-2019. Dacă autoritățile publice locale se mobilizează pentru a accesa acești bani eu cred că în acest an vom rezolva problema școlilor cu grup sanitar în curte. Nu putem să facem noi aceste lucrări pentru a aduce grupuri sanitare în incinta școlilor”, a încheiat ministrul Educației.

Salariile din învățământ vor crește cu 50%

Amintim că luni, Ligia Deca a furnizat detalii suplimentare cu privire la salariile din învățământ. Ea a participat la o întâlnire în Prahova. În cadrul acesteia, a discutat despre iminențele majorări salariale în sectorul educațional.

Conform oficialului, salariile din învățământ se așteaptă să înregistreze, în medie, o creștere de peste 50% în perioada iunie 2023-iunie 2024. Ligia Deca a detaliat aceste schimbări semnificative în cadrul unei întâlniri cu directorii unităților de învățământ.

Ea a prezentat și un exemplu concret. Ligia Deca a spus că un director de unitate de învățământ grad I ar putea câștiga un salariu brut de 11.484 de lei în iunie 2024, fără a include alte sporuri. În același context, un director de unitate de învățământ grad II ar urma să aibă un salariu brut de 11.812 lei, la care se pot adăuga diverse sporuri.

Guvernul a aprobat anterior proiectul de ordonanţă de urgenţă care vizează o serie de majorări salariale pentru angajaţii din învăţământ. Mai multe puteți afla aici.