Fără majorări de taxe în 2025. Guvernul va reduce și controla cheltuielile, anunță Tánczos Barna

Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, a declarat într-un interviu pentru Economedia că nu sunt prevăzute creșteri de taxe în acest moment sau la rectificarea bugetară, atâta timp cât prognozele economice rămân stabile. Oficialul consideră că situația economică nu va suferi o deteriorare suficient de gravă încât să impună majorări de taxe în 2025.

,,Pot să repet încă o dată ce am spus atunci: că voi face tot posibilul să nu creștem TVA și să nu avem situații de genul situației din decembrie. A fost o opțiune pentru Guvern când să implementeze primele măsuri de reformă fiscală. Și era opțiunea decembrie, ca să luăm o singură decizie pentru tot anul 2025 și acest lucru s-a făcut în decembrie, în ordonanța de ajustări multisectoriale. Atunci s-a decis înghețarea salariilor și pensiilor.”

Tánczos Barna a subliniat că pachetul de măsuri fiscale implementat la începutul anului ar trebui să fie suficient pentru reducerea deficitului bugetar, cu condiția unei gestionări stricte a cheltuielilor publice. Astfel, modificări precum ajustarea impozitului pe venit, pe profit, pe proprietate sau a cotelor de TVA, propuse în scenariile Băncii Mondiale în contextul reformelor asumate prin PNRR și Planul Fiscal, nu sunt necesare pentru anul viitor.

,,Pe partea de cheltuieli, a fost o decizie foarte grea, dar necesară. Pentru că, așa cum s-a văzut, presiunea majorărilor salariale din 2024 pe anul 2025 și presiunea majorărilor de pensii din 2024 pe 2025, cu indexările, nu ar fi fost sustenabilă. De aceea, Guvernul a luat o decizie foarte grea de a nu face indexări în 2025 la aceste două capitole.

Pe partea cealaltă, la analiza impozitelor și taxelor, am avut câteva angajamente față de Comisia Europeană. Am avut odată angajamentul de creștere a impozitului pe dividende. Acolo este o decizie corectă, din punctul meu de vedere. Atâta timp cât munca este impozitată cu 10%, este normal ca și capitalul să fie impozitat cu cel puțin 10%. Este o creștere de două procente, de la 8% la 10%. Am avut angajamentul cu plafonul la microîntreprinderi și acolo întrebarea a fost când se face. S-a luat decizia să se facă tot atunci.”

Ministrul a precizat că o eventuală reformă fiscală va fi analizată „la momentul oportun”. De asemenea, a menționat că impozitul pe proprietate ar putea fi revizuit în 2026, în timp ce o creștere a impozitului pe dividende nu este prevăzută în prezent.

Reducerea cheltuielilor și digitalizarea ANAF

Referindu-se la reforma sistemului bugetar, Tánczos Barna a afirmat că reducerea cheltuielilor de personal și funcționare cu 5% se poate realiza prin decizii manageriale și plecări naturale din sistem. El a subliniat că instituțiile publice trebuie să contribuie la acest efort de echilibrare bugetară.

În ceea ce privește colectarea veniturilor, ministrul a evidențiat performanțele ANAF din 2024, care a generat venituri suplimentare de 70 de miliarde de lei față de anul precedent. Digitalizarea ANAF rămâne o prioritate pentru eficientizarea colectării fiscale, oferind ca exemplu sistemul SUMAL-2 utilizat în domeniul forestier. Totodată, analizele de risc bazate pe date informatizate vor permite controale mai eficiente în 2025.

ANAF, venituri, Fisc
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul a subliniat că obiectivul Guvernului este reducerea graduală a deficitului bugetar până la 3% în următorii ani, evitând ajustări fiscale abrupte. El a reiterat importanța utilizării eficiente a resurselor publice pentru a sprijini investițiile în infrastructură și servicii publice, astfel încât să fie recâștigată încrederea contribuabililor în stat.

Controlul cheltuielilor și măsurile de menținerea a echilibrului bugetar

Tánczos Barna a anunțat că nu sunt necesare majorări de taxe în 2025, subliniind că Guvernul României are capacitatea de a menține cheltuielile sub control. Oficialul a precizat că ministerele trebuie să se încadreze în bugetul alocat, fără a se baza pe suplimentări ulterioare. Această măsură urmărește prevenirea creșterii deficitului bugetar, care a ajuns de la 5,5% la 8,6%.

Ministrul a exclus categoric o creștere a taxelor la o eventuală rectificare bugetară, dar a recunoscut că deciziile fiscale vor depinde de evoluția economică globală. Totuși, nu există indicii care să sugereze o deteriorare abruptă a economiei care să impună o astfel de măsură.

Tánczos Barna a explicat că deficitul bugetar de 7% a fost stabilizat prin reducerea cheltuielilor și redistribuirea veniturilor din fondul de solidaritate națională. El a precizat că finanțarea autorităților locale se va face pe baza recensământului actualizat, eliminând practicile anterioare de alocare a fondurilor pe criterii nereale.

Reformele fiscale și agențiile de rating

Deși Comisia Europeană a impus reforme fiscale, ministrul a declarat că acestea vor fi analizate la momentul potrivit. Printre măsurile viitoare se numără reforma impozitului pe venit și pe profit, precum și posibile ajustări ale TVA-ului. Impozitul pe proprietate ar putea fi revizuit cu implementare în 2026, iar taxele parafiscale vor fi evaluate pentru a fi reduse sau eliminate acolo unde costurile de colectare depășesc veniturile generate.

În contextul evaluărilor realizate de marile agenții de rating, ministrul se așteaptă ca ratingul României să fie menținut. Guvernul a reacționat prompt la avertismentele transmise de Fitch și S&P, adoptând măsuri necesare prin bugetul pentru 2025, pentru a asigura stabilitatea economică și credibilitatea țării pe plan internațional.