Fără precedent: Aproape 1.000 de elevi au luat nota 10 la proba de matematică de la Evaluarea Națională

Potrivit calendarului de organizarare și desfășurare a Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a (EN VIII) în anul 2021, astăzi, 16 aprilie, au fost comunicate rezultatele obținute de elevii care au participat la probele scrise (29 – 31 martie 2021). 

Potrivit calendarului de organizarare și desfășurare a Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a (EN VIII) în anul 2021, astăzi, 16 aprilie, au fost comunicate rezultatele obținute de elevii care au participat la probele scrise (29 – 31 martie 2021).

Centralizarea datelor comunicate de inspectoratele școlare județene relevă următoarele rezultate – procentul notelor mai mari sau egale cu 5:

  • Limba și literatura română: 71,17%.
    • 88 de elevi au obținut nota 10.
  • Matematică: 59,77%.
    • 980 de elevi au obținut nota 10.
  • Limba și literatura maternă: 79,49%.
    • 22 de elevi au obținut nota 10.

Procentul elevilor cu medii mai mari sau egale cu 5: 65,6%.

25 de elevi au obținut media 10.

Cele mai bune rezultate au fost obținute în Municipiul București (82,1%) și în județele Cluj (77,6%), Argeș (71,5%), Brăila (71,3%) și Prahova (69,9%), potrivit comunicatului transmis de Ministerul Educației.

Comparativ cu simulările din anii precedenți, rezultatele indică o creștere substanțială a mediilor mai mari sau egale cu 5:

Anul 2016 2017 2018 2019 2021
Procentul medii ≥ 5 44,05% 51,47% 47% 53,1% 65,6%

Documentul poate fi accesat aici.

”Toți elevii revin la școală în 4 mai, după scenariile cunoscute”

Pentru elevii din zonele care vor fi în carantină la data susținerii examenelor, sunt deja discuții pentru ca ei să poată participa.

”Avem demarate discuții la nivelul CNSU și pentru situația în care unele localități ar fi în carantină, de analiză a posibilității de a organiza în condiții de respectare a unor reguli în plus de siguranță sanitară inclusiv în acele localități să solicităm organizarea examenului naționale, știut fiind că ele sunt determinate pentru viitorul oricărui tânăr”, a explicat ministrul Educației săptămâna trecută.

În 4 mai, pentru toți elevii, cu excepția celor din clasele terminale, se va reveni la școală după scenariile cunoscute, a subliniat ministrul.

Despre decizia prelungirii vacanței de primăvară, ministrul a spus că a fost luată în condițiile în care rata de infectare este crescută în luna aprilie.

”Orele remediale, posibile cu prezență fizică în școli”

”Am fi putut să facem o punte din predarea online, însă dezavantajele ar fi fost două. N-am mai fi avut ocazia săptămânii 18-25 iunie cu prezență fizică, în condițiile în care pierderile sunt foarte mari la predarea online. Dacă s-ar fi predat online, diferențele care au accentuat foarte mult inechitatea s-ar fi aprofundat și mai mult”, a precizat ministrul.

Orele remediale sunt posibile cu prezență fizică în școli, a precizat ministrul, pe 9 aprilie.

La nivel preșcolar s-a decis ca grădinițele care primesc avizul DSP să poată continua activitatea, inclusiv pe perioada vacanței. Este vorba de peste 1.100 de grădinițe care au obținut acest aviz.

Despre testarea elevilor, ministrul a declarat că sunt disponibile testele rapide. Pentru testele noninvazive există o solicitare a premierului, o promisiune de implicare pentru a identifica soluții, și este o solicitare de introducere a acestor teste în metodologia INSP.