Miercuri a fost ziua ”Z”, după ce procurorii DIICOT și polițiștii de la forțe speciale au descins miercuri la aproape 400 de adrese din întreaga țară, într-o acțiune fără precedent împotriva grupărilor interlope.
Întreaga operațiune se desfășoară în contextul în care pandemia de coronavirus a determinat mai mulți lideri ai clanurilor interlope să revină în țară din vestul Europei. Aproape 400 de suspecți au fost ridicați pentru audieri.
De menționat este faptul că, printre suspecții ridicați este și omul de afaceri Alexandru Bodi, fostul soț al Biancăi Drăgușanu. Bărbatul este bănuit că era mâna dreapta a unui cunoscut lider interlop, Adrian Tâmplaru, care în trecut a lucrat cu Ion Clămparu. Gruparea condusă de cei doi trafica tinere racolate din România în state din vestul Europei, unde le obliga să se prostitueze, obținând de pe urma lor sume importante de bani, spun anchetatorii.
De asemneea, din datele existente s-a stabilit că, la scurt timp după destructurarea unei grupări conduse de membru marcant al lumii interlope, grupare specializată în traficul de persoane și proxenetism, suspectul în cauz, în timp ce era într-un penitenciar, în perioada 2008 – 2011, împreună cu alți trei deținuți au folosit rețelele sociale în scopul recrutării unor tinere care practicau prostituția.
Momente terifiante pentru victime
Totodată, DIICOT mai informează faptul că victimele care, după ce erau transportate în străinătate, refuzau să practice prostituția erau sechestrate și supuse unor violențe extreme (chiar și unor violuri), pentru a fi determinate să nu mai opună rezistență.
În urma cercetărilor, s-a stabilit faptul că tinerele au fost exploatate cu precădere în cluburi de noapte sau locații închiriate pe teritoriul Germaniei, pe raza orașelor Berlin, Bonn, Stuttgart și Frankfurt (Germania), dar și pe teritoriul altor state europene (Italia, Spania, Marea Britanie, Cehia, Elveția, Austria).
Unele dintre victime au fost vândute altor traficanți în scopul exploatării.
Soț și soție, lideri ai unei grupări de proxenetism în Argeș
Șapte percheziții domiciliare au avut loc și în Argeș, privind activitatea unei grupări specializate în infracțiuni de proxenetism.
Victimele sunt 12 femei care au fost obligate să practice prostituția începând cu luna noiembrie 2019.
Liderii grupării sunt soț și soție, iar ei aveau rolul de a identifica zonele din țară unde se puteau obține sume de bani considerabile de pe urma practicării activității de proxenetism și duceau fetele acolo.
Traficanții de droguri nu au scăpat
În același timp, procurorii DIICOT Constanţa și polițiști au derulat 69 de percheziţii domiciliare în orașele Constanţa, Mangalia, Ovidiu și în localităţile Eforie Nord, Eforie Sud, Tuzla, Techirghiol și Agigea. Acțiunea vizează activitatea unui grup infracţional organizat specializat în trafic de droguri de risc, efectuarea de operațiuni ilicite cu substanțe psihoactive noi și spălare de bani.
Din 2017 și până în prezent, la grupul infracțional organizat au aderat zeci de persoane. Gruparea infracţională a acționat în orașul Constanța, dar și în zona sudică a litoralului, respectiv localitățile Eforie, Techirghiol, Tuzla și municipiul Mangalia.
Membrii grupării au fi pus în vânzare 15,13 kg. de substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, pentru care au obținut suma de 1.292.355 de lei. Stupefiantele erau vîndute inclusiv în frizerii, spun anchetatorii.
Percheziții în Capitală
Totodată, perchezițiile au avot loc și în Capitală, unde anchetatorii au pus în aplicare patru mandate de percheziție domiciliară in municipiul București și județul Ilfov, la locuințele mai multor persoane suspectate de camătă și șantaj.
Din datele existente rezultă presupunerea rezonabilă că persoanele, prin amenințări cu acte de violență ar fi obținut, în perioada iulie-noiembrie 2020, în acest mod, peste 100.000 de euro. Persoanele vor fi audiate la sediul Serviciului Investigații Criminale Sector 4, iar prejudiciul se ridică la un milion de euro.
Perchezițiile de miercuri au vizat și activitatea unei grupări specializate în fraude informatice, care a produs un prejudiciu de un milion de euro. 18 percheziții domiciliare au avut loc în județele Dolj, Vâlcea, Ilfov și în municipiul București pentru a-i căuta pe membrii rețelei.
Totodată, anchetatorii au stabilit că membrii grupării postau anunţuri fictive pe site-uri internaționale de comerț on-line privind vânzarea de diverse bunuri şi servicii. De asemenea, ei au deschis și intermediat deschiderea de conturi bancare necesare pentru transferul banilor proveniţi din infracţiuni săvârșite atât în România, cât şi în Marea Britanie, folosindu-se de documente de identitate falsificate.
Prejudiciul estimat se ridică la aproximativ 1.000.000 de euro. Banii au fost folosiți pentru achiziționarea unor imobile și autoturisme de lux.
Au fost identificate peste 2.000 de victime, în special din Germania, dar și din Finlanda, Olanda, Marea Britanie, Spania, Cehia, Norvegia, Polonia și Italia.
O altă grupare a fost destructurată
Căutările procurorilor nu se opresc aici. Mai multe percheziții au avut loc miercuri și în Arad, Timiș, Hunedoara și Ilfov pentru destructurarea unei grupări care se ocupa cu traficul de migranți.
Gruparea racola migranți și îi transporta, pentru sume cuprinse între 1.500 – 5.000 de euro, în nord-vestul Europei, prin România.
Membrii grupării care acționau în România fac parte dintr-o grupare infracțională internațională organizată pe teritoriul mai multor țări aflate pe traseul migraționist, respectiv Siria – Irak – Turcia – Bulgaria – Serbia – România – Ungaria – state din spaţiul Schengen (Austria, Germania).
Grupul infracțional a racolat migranți din țările de origine (Irak, Siria, Turcia etc.) și i-a trecut ilegal frontiera de stat a Serbiei cu România.
Descoperiri șocante la Galați
Procurorii DIICOT au făcut percheziții și la cămătari din Galați care își terorizau victimele cu ajutorul unor notari și executori judecătoreşti. Împrumuturile erau mascate sub forma unor contracte de amanet şi contracte notariale.
Liderul gruprăii studia situaţia financiară a persoanelor cărora li se acordau împrumuturi, pentru a se asigura că acestea dispun de bunuri imobile şi mobile având o valoare însemnată, scopul final al operaţiunilor de cămătărie fiind tocmai acela de a intra în posesia bunurilor persoanelor vătămate, prin executarea silită a acestora şi a obţine astfel beneficii materiale cu mult mai mari decât valoarea creditelor acordate.
După semnarea contractelor de împrumut de către victime, liderul grupării infracţionale trecea la următoarea etapă a planului. Cu ajutorul unor notari și executori judecătoreşti, el exercita presiuni psihice permanente asupra victimelor, pentru ca ele să semneze documentele care le erau solicitate de către membrii grupării.
De menționat este faptul că, în urma acțiunii, procurorii au confiscat 62.000 euro, 143.100 lei, 1,5 kg aur și trei autoturisme de lux.
Avere din țigări și camătă
Procurorii și polițiștii au ajuns și la Satu Mare, unde au făcut zeci de percheziții pentru a destructura gruparea infracțională și la final au confiscat cantități de țigări și sume de bani.
Liderul grupării este principalul furnizor de ţigări de contrabandă din zona Piaţa Someş din municipiul Satu Mare. Țigările erau depozitate la domiciliul său, al fiului său, cât şi al mamei sale, dar și în apartamente situate în apropierea pieței, care aparțin unor persoane vulnerabile, ușor influențabile, pe care membrii grupării le forțau să-i sprijine prin amenințări și violență.
Anchetatorii au mai stabilit că țigările de contrabandă erau furnizate liderului de mai multe persoane care le cumpărau de la diverși cetățeni ucraineni, care le introduceau pe teritoriul României prin trecerea frauduloasă a fâșiei verzi, în zona comunei Cămârzana.
În ceea ce privește cantitățile și frecvența vânzării acestor țigarete, acestea au adus venituri considerabile membrilor grupării care au ajuns sa obțina averi importante, să conducă autoturisme de lux și să dețină sume mari de bani si bijuterii.
De asemenea, liderul grupării împrumuta persoane vulnerabile financiar, cu diverse sume de bani, practicând o dobândă de 120%. Peste 600 de acțiuni în forță s-au desfășurat miercuri în toată țara. Cele 21 de grupări vizate au adus un prejudiciu de 190 milioane lei și 160.000 euro.
Marcel Vela, ministrul de Interne a numit această zi „ziua Z”, spunând că este ușor de ținut minte, având în vedere data: 11.11.