Omul de afaceri american Matthew Haines a înființat siteul PropertyShark în care, pe baza unei adrese poștale, poți obține documente publice legate de o proprietate din New York de la fisc, urbanism, departamentul de dezvoltare a locuințelor din New York și altele. Ideea de bază este de a ajuta investitorii în a lua decizia de achiziție a unei proprietăți. În acest fel poți afla informații pe care agenții imobiliari le omit.
„La început, afacerea avea sediul în Harlem, dar concuram cu Goldman Sachs pentru cei mai buni programatori. În acea perioadă nimeni nu voia să lucreze pentru o companie imobiliară mică. Era o combinație din două lucruri rele: imobiliare și start-up. Am început să lucrez cu oameni de pe internet din întreaga lume. Am dat peste un programator pe nume Alexandru (Palade n.r.) din Cluj. Mi-a spus că este student la o universitate tehnică. 75 de zile mai târziu am avut prima zi de muncă cu opt programatori angajați din Cluj. Singura mea legătură cu România a fost Alexandru Palade“, își amintește vicepreședintele PropertyShark.
Chiar dacă acum realizează că este nevoit să se muta personal înapoi în New York, baza afacerii va rămâne în România, unde are circa 150 de angajați.
„Avem în Cluj o echipă de 25-30 de studenți, angajați temporar, care dau zilnic între 8.000 și 10.000 de telefoane pentru a verifica numerele de telefon ale proprietarilor listați pe site“, a explicat Haines.
Pornit ca o afacere antreprenorială, siteul imobiliar a ajuns în 2010 în portofoliul gigantului software Yardi, tot din SUA. Furnizorul de soluții de software pentru piața imobiliară are sediul în complexul The Office, dezvoltat de omul de afaceri Ovidiu Șandor, alături de NEPI Rockcastle. Corporația are deja sute de angajați în Cluj-Napoca.
Din 2013, afacerile PropertyShark au crescut de la circa 32 mil. lei, la circa 70 mil. lei anul trecut, și de la un profit de 3,9 mil. lei a sărit la circa 11,5 mil. lei în 2017, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor Publice.