Introducerea noului indice IRCC, care urmează să înlocuiască ROBOR în calculul dobânzilor pentru creditele în lei ale românilor a creat o situație fără precedent în România. Practic, sistemul financiar riscă să intre într-un blocaj, deoarece Guvernul susține că noua referință se aplică și creditelor Prima Casă, contractate de sute de mii de români și motorul creditării imobiliare, în timp ce băncile spun pe față că dobânda va fi calculată în continuare în funcție de vechiul indicator, ROBOR.

Așa cum a arătat și Capital, ieri, OUG care impune IRCC ca nouă referință nu modifică și legea care reglementează programul Prima Casă, iar asta înseamnă că toți cei care au împrumuturi prin programul guvernamental, adică majoritatea covârșitoare a românilor cu credite de locuință, vor rămîne pe vechiul indicator.

Totuși, cum a scris și Capital, Ministerul Finanțelor a venit și a spus că interpretarea este greșită și că toate creditele în lei intră sub noua formulă de calcul, bazată pe dobânzile inerbancare pentru tranzacții efective.

Astăzi, însă, băncile au arătat, pentru Profit.ro, că nu este așa.

„Toate marile bănci, inclusiv CEC Bank, unde Ministerul Finanțelor este acționar, au confirmat pentru Profit.ro că noul indice de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care a înlocuit ROBOR, nu va fi aplicat în programul Prima Casă, dobânda rămânând în continuare referința ROBOR la 3 luni + marja de maximum 2%.”, scrie sursa citată.

Este o situație fără precedent, în care sunt prinși la mijloc sute de mii de români care au credite prin programul Prima Casă.

Începând de ieri, BNR a început să raporteze noul indice IRCC, care arată dobânzile efectove la care băncile se împrumută îngtre ele și care ar urma să înlocuiască ROBOR în calculul dobânzilor la credite.