Alături de sectorul rezidenţial, terenurile au fost lovite cel mai puternic de criza financiară. Milioanele de euro îngropate în sute de hectare de pământ au falimentat o serie de investitori imobiliari care visau la proiecte moderne. Puţinii dezvoltatori care au mai rămas activi în această perioadă au profitat de pe urma prăbuşirii preţurilor şi au cumpărat terenuri pentru construirea unor proiecte de retail sau de birouri. Fostele platforme industriale au continuat să fie ţinta acestor plasamente imobiliare, ridicând astfel numărul fabricilor intrate în portofoliul investitorilor imobiliari la 30. Anul trecut s-a tranzacţionat aproape jumătate din suprafaţa acumulată de investitori în 2007, însă valoarea totală a acestor achiziţii este de aproape zece ori mai mică.
Teren pentru casă
Preţurile reduse nu au cântărit însă la fel de mult precum zona în care s-au aflat loturile vândute în ultimii patru ani. Aria descrisă de intersecţia Bulevardului Barbu Văcărescu şi Şoseaua Pipera, unde anul acesta a fost inaugurat Pasajul Pipera, a devenit noul pol de atracţie pentru investitorii interesaţi de clădiri de birouri.
Preţul loturilor înscrise în inelul periferic al Capitalei, zonă potrivită pentru construcţia de case unifamiliale, a cunoscut o scădere cuprinsă între 50% şi 77% faţă de maximul atins în 2007-2008. În prezent, 77% dintre cei interesaţi de achiziţia unui teren în Bucureşti sau în localităţile învecinate caută loturi intravilane, potrivit unui sondaj realizat de portalul Imopedia. Mai mult de jumătate dintre utilizatorii portalului sunt dispuşi să plătească sume cuprinse între 15.000 şi 50.000 euro pentru un teren, în timp ce 21% aleg loturi ce au un preţ de până în 15.000 euro.
Terenurile care costă între 50.000 şi 150.000 euro atrag doar 19% dintre potenţialii cumpărători, iar cele cu valori de peste 150.000 euro sunt interesante pentru numai 5% dintre aceştia. Referitor la dimensiunile terenurilor, 59% dintre participanţii la sondaj accesează anunţuri ale terenurilor cu suprafeţe cuprinse între 250 şi 500 mp, numai 22% dintre ei fiind interesaţi de parcele între 500 şi 1.000 mp şi 19% de suprafeţe de peste 1.000 mp.
Click pentru mărire