Vicepreședintele ANCOM, Pavel Popescu, a declarat că va solicita, începând cu 28 noiembrie 2024, suspendarea platformei TikTok pe teritoriul României. Măsura vine în urma investigațiilor care vizează manipularea procesului electoral din data de 24 noiembrie 2024, când au fost identificate conturi false folosite pentru promovarea mesajelor electorale ale lui Călin Georgescu, candidat independent de extremă dreapta. Popescu a menționat că autoritățile române vor acționa conform procedurilor oficiale pentru a stopa acest fenomen.

Cererea de suspendare a platformei TikTok în România

Pavel Popescu a subliniat pe pagina sa de Facebook că va solicita suspendarea platformei TikTok „până la finalizarea anchetei instituțiilor statului cu privire la manipularea procesului electoral”.

Pavel Popescu, ANCOM
SURSA FOTO: Facebook

„Cer, începând de mâine, 28.11.2024, SUSPENDAREA platformei TikTok pe teritoriul României, pânǎ la finalizarea anchetei instituțiilor statului cu privire la manipularea procesului electoral din data de 24.11.2024 (turul I, prezidențiale). Voi da curs procedurilor oficiale în acest sens”, a scris Popescul pe Facebook.

Acesta a precizat că acțiunea va fi demarată începând cu 28 noiembrie 2024 și că va urma toate etapele oficiale pentru a pune în aplicare cererea.

Călin Georgescu, candidat independent la președinție, a obținut aproape 23% din voturi în primul tur al alegerilor. În contextul campaniei sale, au apărut acuzații grave privind utilizarea unor conturi false pe TikTok pentru a-i sprijini promovarea.

Campania electorală și implicarea platformei

Pavel Popescu a precizat că mii de conturi au fost folosite pentru a sprijini promovarea lui Călin Georgescu pe TikTok, cu finanțare externă.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și ANCOM au avertizat rețeaua socială despre aceste acțiuni, însă TikTok nu a răspuns corespunzător solicitărilor.

În acest context, cele două instituții, alături de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), au cerut Comisiei Europene să investigheze activitatea platformei TikTok în timpul campaniei electorale din România.

Comisia Europeană reglementează marile platforme europene prin DSA – Regulamentul pentru Servicii Audiovizuale. Acest regulament impune platformelor să analizeze serviciile și algoritmii lor pentru a preveni riscurile electorale.

Reacția TikTok la acuzațiile de manipulare

TikTok a respins acuzațiile aduse de autoritățile române și a afirmat că este „extrem de vigilentă” în ceea ce privește manipularea electorală.

„Aceste raportări inexacte despre alegerile din România sunt ambigue și înșelătoare, deoarece majoritatea candidaților și-au stabilit o prezență pe TikTok, iar cei care au câștigat au folosit și alte platforme digitale”, a declarat un purtător de cuvânt al platformei.

Totuși, TikTok nu a oferit clarificări cu privire la existența unor conturi false care ar fi amplificat mesajele pro-Georgescu sau despre sondajele false ce circulau pe platformă, care indicau o victorie de 67% pentru acesta.

Sursa finanțării și anchetele în desfășurare

De asemenea, au apărut noi informații despre influenceri care au recunoscut că au primit bani pentru a promova candidatul Călin Georgescu pe TikTok.

Acestea sunt într-o contradicție directă cu declarațiile oficiale ale candidatului, care a afirmat că nu a cheltuit niciun ban pentru campania sa electorală.

În acest sens, AEP a solicitat autorităților fiscale să investigheze sursele financiare ale tiktokerilor implicați.

Inițiative similare în alte țări

În 2023, DNSC – Directoratul Național de Securitate Cibernetică – a propus interzicerea TikTok pe telefoanele de serviciu ale angajaților statului, argumentând riscurile de securitate cibernetică ale platformei.

În paralel, în Statele Unite, TikTok este acuzată de spionaj în favoarea Chinei.

O legislație adoptată de Congres impune ca grupul ByteDance să vândă TikTok până în ianuarie 2025, altfel riscă să fie interzisă. TikTok a contestat această lege în instanță.