Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că infrastructura feroviară din România mai are de recuperat. El a punctat, de asemenea, că în ultimii 25 de ani nu s-a achiziționat niciun tren nou.
Sorin Grindeanu, despre investițiile în infrastructura feroviară
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a venit vineri cu informații actualizate despre progresul lucrărilor la secțiunea 2 a Autostrăzii Sibiu-Pitești. De asemenea, oficialul a vorbit și despre starea infrastructurii feroviare din România.
În timpul vizitei de verificare a stadiului lucrărilor la Autostrada Sibiu-Pitești, Grindeanu a subliniat faptul că, în ultimii 25 de ani, România nu a achiziționat niciun tren nou, dar acum sunt în licitație 160 de garnituri de tren noi, care vor fi livrate în perioada următoare.
Infrastructura feroviară din România mai are de recuperat
Ministrul a menționat că, în prezent, există aproximativ 800 de kilometri de autostradă și drum expres în lucru în România, ceea ce arată un progres vizibil în sectorul rutier.
Cu toate acestea, Sorin Grindeanu a evidențiat necesitatea de a recupera timpul pierdut în domeniul feroviar, unde infrastructura a rămas mult în urmă.
„Nu e destul, pentru că degeaba ai tren nou dacă nu ai infrastructura care să țină și să meargă”, a spus ministrul.
Acesta a subliniat importanța tuturor tipurilor de transport pentru dezvoltarea României.
Planul Național de Investiții până în 2030
Sorin Grindeanu a reamintit că, la finalul anului 2021, a fost aprobat un Plan Național de Investiții până în 2030, discutat cu Comisia Europeană. Planul necesită o sumă totală de aproximativ 70 de miliarde de euro, din care aproximativ 40 de miliarde sunt deja acoperite. Pentru restul sumei, guvernul va trebui să găsească soluții de finanțare.
El a mai precizat că este pentru prima oară când nu doar că au terminat fondurile europene dar au mai cerut încă un miliard în plus, pe care l-au cheltuit și pe acela.
De asemenea, ministrul Sorin Grindeanu a menționat că noul Program Operațional de Transporturi, lansat la începutul anului, este deja acoperit 100%, iar contractele necesare au fost semnate.
„În ianuarie, februarie s-a lansat noul Program operațional de Transporturi, astăzi, când vorbim, la trei sau patru luni, este acoperit sută la sută. S-au semnat contracte pe sută la sută. Asta înseamnă că în acest moment, pe această zonă de transporturi, lucrurile au intrat pe un făgaș normal. Dar trebuie să se continue”, a completat Grindeanu.
Amintim că, traficul de pe Valea Oltului va fi restricționat în continuare, a anunțat, vineri, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Astfel că, circulația pe Valea Oltului va fi închisă între 8 iulie și 9 august, între orele 06:00 – 20:00, pentru lucrările de pe Autostrada Sibiu-Pitești exact cum s-a stabilit inițial.