Farmaceuticele au vindecat performantele Bursei

Septembrie a adus performante excelente pentru companiile din domeniul farmaceutic listate la Bursa. Actiunile Antibiotice, Sicomed si Biofarm au avut cresteri de 17,68%, 32%, respectiv 18,34%, in ultima luna, si sunt printre activele promitatoare ale pietei de capital romanesti. Rezultatele financiare bune pe care le-au prezentat cele trei companii, perspectivele de rezolvare a crizei din domeniul sanitar si, mai nou, interesul manifestat de compania ceha Zentiva pentru Sicomed au ajuta



Septembrie a adus performante excelente pentru companiile din domeniul farmaceutic listate la Bursa. Actiunile Antibiotice, Sicomed si Biofarm au avut cresteri de 17,68%, 32%, respectiv 18,34%, in ultima luna, si sunt printre activele promitatoare ale pietei de capital romanesti. Rezultatele financiare bune pe care le-au prezentat cele trei companii, perspectivele de rezolvare a crizei din domeniul sanitar si, mai nou, interesul manifestat de compania ceha Zentiva pentru Sicomed au ajutat titlurile din acest domeniu sa urce in forta.

Dintre cele patru sectoare mai importante prezente la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cele din domeniul sanatate si asistenta au avut cele mai bune performante pe parcursul lunii septembrie. Actiunile companiilor din sectoarele resurse energetice, banci si servicii financiare, desi au avut cresteri importante, nu au atins performantele sectorului farmaceutic. Singurele care s-au apropiat de ascensiunile Antibiotice si Sicomed sunt Rompetrol Rafinare, cu 21,67%, si SIF Muntenia, cu 19,04%.

“Principalul vector al evolutiei titlurilor din sectorul farmaceutic au fost actiunile Sicomed, care se ajusteaza catre pretul pe care Zentiva este dispusa sa-l plateasca pentru a cumpara pachetul majoritar al societatii”, considera Cristian Tudorescu, seful Departamentului de Analiza de la Vanguard. “Tranzactia pe Sicomed a oferit un reper privind un pret de achizitie al unei companii farmaceutice romanesti, ceea ce a determinat o evolutie buna si a titlurilor Antibiotice, societate care parcurge etapele de privatizare”, observa el. “De mentionat totusi ca paralela intre cele doua societati are sustinere doar pana la un punct, fiind posibil ca statul roman sa nu obtina din vanzare un pret comparativ cu cel dintr-o tranzactie intre doua entitati private, cum este situatia la Sicomed”, atentioneaza Tudorescu.


Vestile bune au venit de data aceasta si dinspre stat, ministerul Sanatatii fiind aproape de rezolvarea crizei medicamentelor. Avand in vedere ca una din conditiile esentiale pentru a reusi in aceasta tentativa este plata restantelor catre distribuitorii de medicamente si catre farmacii, se intrezareste aparitia unei cantitati mari de bani in sistem. Mai mult, clarificarea situatiei va insemna si posibilitatea cumpararii mai multor medicamente, iar Sicomed si Antibiotice detin 25%, respectiv 17,23% din piata autohtona de profil. “Evenimentele de la Ministerul Sanatatii au fost importante in special pentru pretul actiunilor Antibiotice Iasi, unde pachetul majoritar e controlat, inca, de stat”, a afirmat Adrian Ceuca, director de operatiuni la SSIF Broker.

Reactia investitorilor a fost prompta. Valoarea Antibiotice Iasi a crescut cu 4,75% in doar doua zile, iar urcusul accentuat nu s-a oprit decat la 15 septembrie. Sicomed si-a inceput ascensiunea mai timid, la 30 august, continuand in forta dupa 1 septembrie. Scumpirea actiunilor producatorului bucurestean de medicamente a culminat cu cea din ziua de 16 septembrie, nu mai putin de 14,6%, dupa ce Zentiva a facut public faptul ca vrea sa cumpere Sicomed.

Intentia Zentiva de a cumpara toate actiunile Sicomed este si in viziunea lui Adrian Ceuca motivul principal al cresterii sectorului farmaceutic la Bursa. “Prin simpatie”, Antibiotice si Biofarm au cunoscut si ele aprecieri importante ale pretului actiunilor. Antibiotice nu e inca privatizata si nici nu se stie cand se va intampla acest lucru, ceea ce o face mai atractiva”, a explicat el. “La Biofarm s-a schimbat structura actionariatului si se concentreaza participatiile pentru alegerea unui nou consiliu de administratie. Probabil SIF – urile vor avea ponderi importante, poate si noi. Participatia SSIF Broker se apropie de 5%, iar in total, cu tot cu mandatele pe care le vom primi, speram sa ajungem la circa 10%. Inca nu stim daca vom avea sau nu un candidat pentru consiliul de administratie al Biofarm”, a adaugat Ceuca.

Performantele sectorului farmaceutic au fost sustinute din plin de rezultatele financiare ale emitentilor. Antibiotice Iasi a avut in cel de-al doilea trimestru al anului un profit net de 13,1 milioane de lei, in crestere cu 55,9% fata de perioada similara a anului trecut. La Sicomed, profitul a ajuns la 16,7 milioane de lei, cu 67% mai mult decat in 2004. La Biofarm, in primul semestru profitul a atins 7,5 milioane de lei, in urcare cu 102% fata de aceeasi perioada a anului 2004. In ciuda rezultatelor excelente ale tuturor celor trei societati, piata a reactionat tarziu, cresterea avand loc de-abia in septembrie, la aproape o jumatate de luna de la publicarea rezultatelor financiare partiale.
“Pentru urmatoarea perioada, este de asteptat o evolutie lina a actiunilor Sicomed catre pretul de oferta indicat de Zentiva; in schimb, Antibiotice poate avea oscilatii mai ample, atat pozitive cat si negative, corelate mai bine cu trendul pietei intr-un moment sau altul”, concluzioneaza Cristian Tudorescu.

Investitorii Isi consolideaza pozitiile pentru privatizarea Antibiotice iasi

Cresterea puternica a valorii actiunilor din sectorul farmaceutic este pusa de Ioan Nani, presedintele Antibiotice Iasi, in primul rand pe seama atractivitatii acestui domeniu. “Cifra de afaceri si profitul sunt in crestere pentru producatorii de medicamente, iar celelalte companii romanesti privatizate pana acum se valorifica deja pe sume importante”, a declarat Nani. “Investitorii isi consolideaza pozitiile, asteptandu-se ca si Antibiotice sa fie privatizata in perioada urmatoare. A avut loc transferul la AVAS, insa deocamdata nu se stie nimic legat de privatizare. Probabil exista alte prioritati, precum BCR”, a mai spus el. Initiativele ministrului sanatatii nu sunt vazute la fel de bine la Iasi cum sunt vazute la Bursa.

“Am urmarit cu atentie spusele domnului ministru, insa, din pacate, nu putem ceda un comision pentru a ne fi achitate datoriile, in conditiile in care preturile produselor sunt fixate de minister”, ne-a explicat presedintele fabricii iesene. In ceea ce priveste trecerea de la Ministerul Sanatatii la AVAS, seful Antibiotice nu vede in acest moment o diferenta semnificativa. AVAS este o institutie specializata in administrarea activelor de stat, insa Ministerul Sanatatii a fost pana acum receptiv la nevoile companiei, fiind de acord in fiecare an cu reinvestirea profitului, pentru ca Antibiotice Iasi sa poata tine pasul cu concurenta si sa se poata dezvolta.

Evolutia societatilor farmaceutice si evenimentele care au influentat-o

8 august, 19 august, 22 august: Publicarea rezultatelor financiare ale Biofarm, Sicomed,
respectiv Antibiotice

1 septembrie: Ordin al ministrului sanatatii pentru ieftinirea medicamentelor, ministerul urmeaza sa plateasca, pana in septembrie, cel mult 20% din datoriile catre furnizori

13 septembrie: Sicomed este suspendata de la tranzactionare, iar ulterior prezinta un comunicat in legatura cu intentia Zentiva de a cumpara compania

15 septembrie: Zentiva cumpara Venoma Holdings, detinatoarea pachetului majoritar de actiuni la Sicomed. Totodata, se convoaca Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor Sicomed, avand pe ordinea de zi schimbari in componenta Consiliului de Administratie. Farmacistii si distribuitorii de medicamente hotarasc ieftinirea medicamentelor si renuntarea la proteste, cazand la pace cu ministrul sanatatii

20 septembrie: Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor Antibiotice Iasi schimba componenta Consiliul de Administratie, dupa trecerea pachetului majoritar de actiuni de la Ministerul Sanatatii la AVAS

23 septembrie: SIF Moldova achizitioneaza 1,7% din actiunile Biofarm.