calculator. Acest fapt ingreuneaza foarte mult prelucrarea informatiilor de catre investitori Si analiSti.Capital: Suntem in 2004. De ce mai exista inca emitenti care raporteaza Bursei prin fax?
Stere Farmache: Din pacate, nu toate societatile comerciale listate la BVB dispun de echipamente, de computere Si de programe care sa le permita sa trimita Bursei aceste raportari in format electronic, Si de aceea ne sunt trimise uneori prin fax. In prezent sunt foarte putini care inca nu transmit electronic. Noi urmarim, in principal, ca emitentii sa transmita complet raportarile financiare Si ca acestea sa fie diseminate catre toti investitorii. Cel mai important este ca emitentii sa furnizeze pietei Si investitorilor informatii prompte Si corecte Si cred ca multe dintre societatile listate la Cota Bursei au inteles utilitatea acestui demers.
Capital: Mai mult decat atat, apar diferite tipuri de bilanturi.
Stere Farmache: Am incercat sa le solicitam emitentilor sa ne trimita situatiile financiare in acelaSi format in care sunt transmise la Ministerul Finantelor. Proiectul pe care incercam sa-l punem in aplicare, pentru care toti emitentii trebuie sa iSi dea concursul, este acela de a crea un format electronic standard in care toti emitentii sa transmita datele astfel incat ele sa fie uSor prelucrate Si analizate de investitori Si analiSti. Din pacate, nu am gasit la toti intelegerea necesara pentru a implementa acest program. Mai mult, Ministerul Finantelor schimba foarte des formatul in care agentii economici trebuie sa raporteze, astfel ca emitentii trebuie sa raporteze intr-un format pentru Bursa, in altul pentru minister Si sunt unii care nu au toate resursele care sa raspunda unor asemenea exigente, deSi in era electronicii ar trebui sa fie un lucru foarte normal.
Capital: Daca nu respecta regulamentele Bursei, nu ar trebui suspendati?
Stere Farmache: Masura de suspendare a emitentilor are un efect foarte bun pe o piata matura Si pentru societati lichide, societati foarte responsabile pentru pozitia lor pe piata. Noi am folosit de cate ori a fost nevoie masura de suspendare, care este de fapt unica masura pe care poate sa o ia Bursa. Insa pentru o societate care nu are in mod necesar o orientare catre piata Si careia nu-i pasa foarte mult de opinia investitorilor, sanctiunea nu are nici un efect. Pe de alta parte, aplicarea in exces a masurii de suspendare de la tranzactionare contravine de fapt interesului fundamental al investitorului de a dispune de titlurile pe care le detine. Sigur, avem Si masura extrema de delistare a societatii de la Cota Bursei, insa dat fiind numarul redus de emitenti, o sa actionam cu prudenta.
Capital: Cand vom vedea la BVB numai raportari in format electronic?
Stere Farmache: Cred ca le vom vedea cat de curand Si vom observa chiar mai mult decat atat. O sa vedem in prima faza aceste informatii financiare (bilanturi) transmise intr-un format care sa poata fi uSor de prelucrat de analiSti, urmand ca in perioada urmatoare aceasta informatie sa circule numai in format electronic. Vom introduce semnatura electronica. Aceasta responsabilitate este a emitentilor, insa daca nu vor fi pregatiti sa suporte costurile, Bursa va prelua aceste costuri, pentru ca beneficiile sunt mult mai mari.
Capital: Puteti estima cand va fi acest moment?
Stere Farmache: Cred ca in prima parte a anului viitor. Am avut deja discutii cu furnizorii de astfel de servicii. In ciuda caracterului de noutate, nu este o chestiune foarte complicata. Este important ca Si in cadrul societatilor emitente sa fie interes in acest sens Si repet: chiar cu riscul ca Bursa sa suporte cheltuielile pentru acest proiect, vom impune acest format pentru ca, pe ansamblu, va aduce o eficienta Si o siguranta mai mari.
Capital: Va fi nevoie de un nou regulament?
Stere Farmache: Noua Lege privind piata de capital a intrat in vigoare, ocazie cu care vom revizui in intregime Regulamentul 3, pentru a-l ajusta la noua legislatie. Cu acest prilej, vom reglementa Si situatia raportarilor realizate de emitenti. Emitentii care nu vor intelege Si nu se vor putea adapta acestei cerinte va trebui sa se retraga de la Bursa. In anii 1996-97, doar 10% din emitenti se achitau de obligatia de informare; acum s-a ajuns la peste 95%. Am ajuns in aceasta faza Si acum trebuie sa lucram la reglajele fine. Nu ne mai trebuie bilantul brut, aruncat pe masa in forma materiala, ci ne trebuie un bilant prelucrat, in format electronic, care presupune, desigur, un minisistem informatic. Speram sa ajungem la aceasta intelegere, dar trebuie sa recunoaStem ca, pe de alta parte, mai sunt inca emitenti care, probabil, nu pun mare pret pe aceste raportari.
Farmache: „La BVB vom avea semnatura electronica”
5 august 2004, 12:00
Ultima modificare în 5 august 2004, 15:00
calculator. Acest fapt ingreuneaza foarte mult prelucrarea informatiilor de catre investitori Si analiSti.Capital: Suntem in 2004. De ce mai exista inca emitenti care raporteaza Bursei prin fax?Stere Farmache: Din pacate, nu toate societatile comerciale listate la BVB dispun de echipamente, de computere Si de programe care sa le permita sa trimita Bursei aceste raportari in format electronic, Si de aceea ne sunt trimise uneori prin fax. In prezent sunt foarte putini care inca nu transmit electro
Etichete: arhiva,
farmache,
format
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Cum schimbam valuta in care am luat credit
- La munte si la mare inveti cum sa incepi o afacere
- Guvernele tarilor dezvoltate se intrec in reducerea taxelor
- Ploile si frigul au micsorat preturile hainelor
- Noua lege provoaca deja constroverse
- Idu: „Studiile sunt varianta cea mai probabila a viitorului”
- Lucrarile de arta pot fi Inchiriate ****
- Zapp nu se preda in lupta din piata de date
- Virusi si pentru mobile
- Petrolul, dolarii si austriecii