Mai multe bănci şi intermediari financiari şi-au exprimat intenţia de a deveni formatori de piaţă pe platforma derivatelor de la BVB, a declarat preşedintele Bursei, Stere Farmache, cu prilejul începerii activităţii de market maker la BVB a RBS Bank România. Divizia din România a Royal Bank of Scotland (RBS) este, începând de azi, market maker pe contractele futures cu activ suport cursul de schimb euro/leu tranzacţionate la BVB şi va menţine o lichiditate de 4 milioane de
Mai multe bănci şi intermediari financiari şi-au exprimat intenţia de a deveni formatori de piaţă pe platforma derivatelor de la BVB, a declarat preşedintele Bursei, Stere Farmache, cu prilejul începerii activităţii de market maker la BVB a RBS Bank România.
Divizia din România a Royal Bank of Scotland (RBS) este, începând de azi, market maker pe contractele futures cu activ suport cursul de schimb euro/leu tranzacţionate la BVB şi va menţine o lichiditate de 4 milioane de euro pentru cele patru scadenţe.
Banca este, astfel, primul formator de piaţă pentru derivatele pe cursul de schimb euro/leu de la BVB.
„Produsul care se lansează azi corespunde şi se potriveşte perioadei prin care trece piaţa de capital şi să sperăm că va fi un stimulent pentru intermediari şi investitori. Mai sunt şi alte bănci şi intermediari financiari care intenţionează să devină market makeri pe piaţa derivatelor la BVB, şi nu numai pe contractele ce au ca activ suport cursul euro/leu”, a declarat Farmache.
El nu a precizat, însă, numele băncilor şi a intermediarilor care intenţionează să devină formatori de piaţă.
La BVB sunt disponibile patru serii de contracte futures cu activ suport pe cursul de schimb euro/leu. Titlurile au scadenţa trimestrial, respectiv în lunile iunie, septembrie şi decembrie din acest an, precum şi în luna martie din 2010.
Un contract futures are o mărime de 1.000 de euro, iar RBS România va plasa în piaţă ordine atât de cumpărare, cât şi de vânzare, pe diferite paliere de preţ. Banca va introduce ordine de minim 1.000 de contracte pentru fiecare scadenţă.
Totodată, la BVB se mai tranzacţionează contracte futures pe indicii bursieri, pe acţiuni şi pe cursul de schimb dolar/leu.
Banca tranzacţionează în nume propriu la Bursa de la Bucureşti, de la 2 martie, iar până la acea dată transferurile au fost afectuate prin intermediul SSIF RBS Securities. Activitatea firmei de brokeraj a fost integrată în RBS Bank România în luna martie.
SURSA: Mediafax