Perioada de criză nu ar trebui să fie un impediment pentru listarea la bursă a companiilor de stat, a declarat preşedintele CA al BVB, Stere Farmache, arătându-se surprins de informaţiile „contradictorii” care vin din partea autorităţilor în privinţa privatizărilor prin piaţa de capital.
„Suntem oarecum surprinşi de informaţiile contradictorii care vin din partea autorităţilor cu privire la listarea companiilor de stat, însă credem că totuşi acestea vor prinde contur. Nu cred că perioada de criză trebuie să fie un impediment în desfăşurarea acestui proiect. Nimeni nu poate anticipa cum va merge economia în anii următori şi de aceea nu trebuie să abandonăm aceste proiecte”, a spus Farmache la un seminar organizat de Ziarul Financiar.
Guvernul a decis în această lună să suspende până la 31 decembrie 2012 procedurile de listare la BVB a câte 5% din acţiunile deţinute de stat la opt companii din portofoliul Ministerului Transporturilor, prin derularea ofertelor publice secundare de vânzare, din cauza crizei financiare.
Cele opt companii care urmau să fie listate la Bursă sunt aeroporturile internaţionale Henri Coandă-Bucureşti, Aurel Vlaicu-Băneasa, Mihail Kogălniceanu-Constanţa şi Traian Vuia-Timişoara, precum şi Administraţia Canalelor Navigabile Constanţa, Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi, Administraţia Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu şi Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.
Farmache a precizat că piaţa de capital din România are o capacitate mare de absorbţie care trebuie exploatată.
El a explicat că privatizarea prin Bursa este eficientă, sigură şi poate fi realizată cu costuri competitive, contribuind la creşterea capitalizării Bursei şi la dinamizarea pieţei de capital.
Totodată, preşedintele CA al BVB a afirmat că privatizările prin Bursa de Valori Bucureşti pot să aibă un efect de antrenare pentru companiile private.
„Un program de privatizare prin Bursă trebuie să înceapă cu o tranzacţie importantă şi să se termine tot printr-o tranzacţie importantă. BVB are capacităţi suficiente pentru susţinerea listării companiilor de stat, iar brokerii sunt pregătiţi şi aşteaptă aceste oferte”, a spus Farmache.
Reprezentanţii BVB au avut discuţii cu Ministerul Economiei în vederea demarării programului de privatizare.
„Noi nu ne implicăm efectiv în privatizare, dar dorim să oferim asistenţa tehnică necesară şi nu vom face nicio economie în acest sens (…) Ar trebui să urmăm modelul Bursei din Polonia, unde piaţa de capital a fost utilizată ca vehicol de privatizare (…)”, a adăugat preşedintele CA al BVB.
El a mai spus că e „timpul să apăsăm pedala ofertei”, referindu-se la faptul că piaţa bursieră din Romania are nevoie de emitenţi atractivi.
SURSA: Mediafax