Noua conducere a BVB are ca obiective listarea pe propria platformă şi majorarea lichidităţii prin vânzarea în lipsă şi prin formatorii de piaţă. Adunarea Generală a Acţionarilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) de luna trecută a consfinţit un nou Consiliu de Administraţie (CA) pentru următorii patru ani, în care şase din cei opt membri au fost schimbaţi faţă de mandatul anterior. Conform raportului BVB, principalele obiective ale conducerii din perioada următoare vor fi
Noua conducere a BVB are ca obiective listarea pe propria platformă şi majorarea lichidităţii prin vânzarea în lipsă şi prin formatorii de piaţă.
Adunarea Generală a Acţionarilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) de luna trecută a consfinţit un nou Consiliu de Administraţie (CA) pentru următorii patru ani, în care şase din cei opt membri au fost schimbaţi faţă de mandatul anterior.
Conform raportului BVB, principalele obiective ale conducerii din perioada următoare vor fi desemnarea unui intermediar responsabil cu listarea bursei pe o piaţă reglementată şi admiterea la tranzacţionare a acţiunilor BVB. Echipa care superviza aceste operaţiuni va fi condusă tot de Stere Farmache, reales ca preşedinte al CA. Noii membri din consiliu sunt Daniel Țepeş (HTI Valori Mobiliare), Ionel Uleia (Prime Transaction), Siminel Andrei (NCH Advisors), Ciprian Zah (Broker Cluj), Lucian Isac (Estinvest Focşani) şi Cosmin Gheorghiu (Delta Valori Mobiliare. Octavian Molnar (IFB Finwest) şi Mircea Botta (Romcapital Group Timişoara) sunt membri CA din mandatul anterior.
Pentru locul lui Stere Farmache au candidat şi Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, şi Mircea Botta, însă voturile primite, respectiv 21,6% şi 17,5%, nu au fost suficiente pentru a-l învinge pe Farmache (57% din voturi).
Se caută short-selling şi market-makeri
„Dacă întârziem aprobarea regulilor privind împrumutul de acţiuni, nu putem lansa short-selling-ul, care este deja implementat în sistemul Arena şi în Codul BVB; fără short-selling, nu avem market-makeri; fără market-makeri, nu avem lichiditate, iar fără valori mai mari de tranzacţionare, nu avem multe IPO‑uri, iar emitenţii şi investitorii migrează către pieţele mature şi lichide“, explică Stere Farmache direcţiile în care trebuie să se dezvolte bursa în continuare. Totodată, şeful BVB intenţionează să încheie parteneriate strategice cu celelalte pieţe din România, respectiv Sibex, BRM şi OPCOM.
Deocamdată, bursa rămâne la o lichiditate zilnică medie de 57,3 milioane lei, în care sunt incluse toate tranzacţiile (acţiuni, titluri de stat, derivate), valoare mai mare decât cea a anului trecut, dar încă departe de cele din 2007 şi 2008. Iar BVB nu trece printr-o perioadă foarte fericită, cu venituri în scădere şi lansarea concurenţei la Sibiu. Listarea BVB pe propria platformă ar putea fi totuşi startul revenirii de anul acesta.
Bursa de Valori Bucureşti se află în proces de listare pe propria piaţă reglementată, fapt care va duce la transformări structurale.
Stere Farmache, preşedinte BVB