Farmaciile sunt obligate să facă acest lucru
Farmaciile sunt obligate de acum să raporteze datele legate de prescrierea și eliberarea antibioticelor. Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii și pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul sănătăţii. Această măsură reglementează o serie de modificări cu impact în organizarea sistemului de sănătate.
Printre acestea se numără actualizarea drepturilor și condițiilor pentru fizioterapeuți conform legislaţiei în vigoare. Aceste modificări pot avea un impact semnificativ asupra grupurilor vulnerabile, deoarece serviciile de fizioterapie sunt cruciale pentru recuperarea și menținerea sănătății acestora.
În plus, ordonanţa de guvern include norme pentru prevenirea atacurilor cibernetice împotriva unităţilor sanitare și instituirea unui registru unic al tuturor unităţilor sanitare, conform comunicatului de presă al Executivului.
Actul normativ stabilește, de asemenea, măsuri care vizează îmbunătățirea accesului pacienților la tratamente esențiale prin achiziționarea de medicamente imunologice din bugetul destinat programelor naționale de sănătate și introducerea medicamentelor contraceptive în lista medicamentelor cu sau fără contribuție personală.
OZEMPIC dispare din România
În altă ordine de idei, amintim că OZEMPIC, în toate cele trei concentrații – 0,25 mg, 0,5 mg și 1 mg – și sub formă de soluție injectabilă în stilou injector (pen) preumplut, va fi disponibil în România până la data de 31 iulie, din motive comerciale.
Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România a comunicat că, conform legislației în vigoare, medicamentul OZEMPIC nu va mai fi disponibil pe piața din România după această dată.
DAPP a anunțat că începând cu data de 1 august 2024, Semaglutida va fi disponibilă pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2 sub formă de comprimate orale, conform recomandării medicului.
În urma discuțiilor cu ANMDMR, producătorul a confirmat angajamentul de a pune la dispoziție pe piață cantități suficiente pentru a satisface complet necesarul pacienților cu diabet zaharat de tip 2. Aceste comprimate sunt destinate fie pacienților care deja urmează tratamentul oral cu această moleculă, fie celor cărora medicii specialiști le vor recomanda tranziția de la tratamentul injectabil la cel sub formă de comprimate orale.
Agenția va supraveghea îndeaproape respectarea acestui angajament, pentru a garanta că pacienții diabetici nu vor avea de suferit vreun impact negativ. Mai multe puteți citi aici.