Farmaciile din Deva au afişat, la loc vizibil, anunţuri potrivit cărora facturile pentru medicamentele compensate livrate bolnavilor nu au mai fost plătite de peste 300 de zile.

Farmaciile din judeţul Cluj eliberează, în prezent, medicamente prin reţetele compensate şi gratuite, dar pentru puțin timp, pentru că fondurile alocate sunt pe sfârșite.
Ca în fiecare an, farmaciile sunt nevoite sa ceară suplimentarea plafonului actual din Fondul de Rezervă al  Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
„Avem încrederea că, în următoarele zile, CNAS ne va aloca bani din cota de 10%”, declară preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), Emilia Groza.

În aceeași situație sunt și farmaciile din Hunedoara și Vâlcea.
În Harghita, farmaciile continuă să elibereze medicamente compensate şi gratuite sau din cadrul programelor naţionale de sănătate, chiar dacă fondurile alocate în acest sens s-au terminat sau sunt pe cale să se epuizeze, bazându-se pe fondurile suplimentare alocate la următoarea rectificare bugetară.

Fondurile  pentru programele naţionale HIV-SIDA și diabet și pentru pensionari cu pensii mai mici de 700 de lei s-au terminat de asemenea, iar în august și septembrie se vor termina banii pentru programele naţionale de transplant de organe şi urologie.

Şefa Colegiului Farmaciştilor, Vuap Rozalia, a spus că nu are cunoştinţă ca vreuna dintre farmaciile din judeţ să fi sistat eliberarea medicamentelor, dar urmează să aibă consultări cu reprezentanţii lanţurilor farmaceutice pentru a stabili ce decizii se iau.
SURSA: Agerpres