Autoritatile din Bulgaria vor incepe sa inchida farmaciile care nu solicita clientilor reteta prescrisa pentru medicamentele comercializate, a anuntat presedintele Uniunii Bulgare a Farmacistilor, Miroslav Nenchev.

Potrivit acestuia, masura va fi aplicata dupa ce autoritatile constata a treia incalcare a obligatiei farmaciilor de a solicita reteta. Prima abatere va aduce cu sine un simplu avertisment, in timp ce a doua va fi sanctionata contraventional, amenda ajungand la valoarea a cinci salarii minime lunare insumate.

O alta restrictie aplicata farmaciilor la inceputul acestei saptamani are impact direct asupra comercializarii mancarurilor si suplimentelor alimentare pentru bebelusi.

Farmacistii contesta cu fermitate aceasta restrictie, intrucat desi ei nu mai pot comercializa aceste produse, benzinariile nu au deloc restrictii in aceasta privinta.

Legea care interzice comercializarea medicamentelor fara reteta in cazul in care compania producatoare prevede acest lucru a intrat in vigoare in Bulgaria in urma cu doua decenii, insa nu a fost niciodata aplicata cu strictete.

Secretara Uniunii Bulgare a Farmacistilor a precizat ca oamenii au obiceiul de a cumpara medicamente care le-au fost prescrise in urma cu mai bine de cinci ani, sau chiar unele recomandate de cunostinte fara pregatire medicala.