Distribuitorul farmaceutic Farmexim estimează pentru acest an o marjă a profitului net de 1,5% din cifra de afaceri, respectiv un câştig de 11 milioane lei, ca urmare a reducerii costurilor şi colectării mai bune a datoriilor de la clienţi, după pierderi de 24,3 milioane lei în 2008.
„La zece luni am depăşit deja estimările privind vânzările, astfel că nu văd un impediment în obţinerea unui profit net de 1,5% din afaceri la finele anului. Rata profitului este încă mică pentru că trebuie să acoperim devalorizarea puternică de anul trecut şi de la începutul anului, dar credem că în 2010 nu vom mai avea de recuperat”, a declarat vidiu Buluc, proprietarul grupului Farmexim din care face parte distribuitorul de medicamente.
Anul trecut, Farmexim Bucureşti a avut pierderi de 24,3 milioane lei, de la un profit net de 5,82 milioane lei în 2007, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice.
Pentru acest an, compania ţinteşte o cifră de afaceri de 720 milioane lei (250 milioane euro), peste previziunile iniţiale, în avans cu 23% faţă de 2008, când a avut vânzări de 583 milioane lei (139 milioane euro).
Farmexim a mizat pe reduceri de costuri
Potrivit lui Buluc, rezultatele din acest an au fost susţinute de politici de economisire, de o colectare mai bună a datoriilor de la clienţi, dar şi de orientarea către produse cu adaosuri ridicate.
El a explicat că, în 2008, a închis un depozit, a făcut restructurări de personal şi a regândit costurile. În prezent, compania are 530 de angajaţi, de la 560 persoane anul trecut.
Una dintre principalele probleme cu care se confruntă distribuitorii de medicamente este recuperarea datoriilor de la clienţi. Astfel, în prezent, Farmexim se află în litigiu cu peste 100 de firme pentru recuperarea datoriilor.
Totodată, distribuitorul intenţionează să renunţe la contractele cu circa 1.000 de farmacii şi depozite mici, dar şi la 50 de furnizori.
„Vorbim de clienţi mici cu dificultăţi financiare, firme declarate în insolvenţă, al căror aport este mic, de 5% în afaceri. Vom renunţa şi la furnizori mai mici, care acoperă 1-2% din vânzări, şi ne vom concentra pe cei mijlocii şi mari. În urmă cu trei-patru ani am decis să diversificăm portofoliul, dar în condiţiile actuale trebuie să ne adaptăm. Poate vom relua contractele peste un an sau doi, după ce mediul economic se va îmbunătăţi”, a arătat Buluc.
Distribuitorul are contracte cu circa 200 de furnizori de produse farmaceutice şi cosmetice, iar portofoliul cuprinde 3.500 de clienţi.
Reluarea investiţiilor
Compania a reluat în acest an investiţiile, după ce a anunţat la finele lui 2008 că a amânat începerea proiectelor investiţionale.
Astfel, distribuitorul a început lucrările la un nou depozit şi o clădire de birouri în Iaşi, cu o suprafaţă totală de 1.000 de metri pătraţi, investiţie de circa un milion euro. Lucrările vor fi finalizate în 2010.
„La Iaşi am concesionat terenul, a fost o oportunitate de care am vrut să ne folosim, iar preţurile la construcţii sunt mai mici. Trebuie să profiţi de această perioadă. Mai avem în intenţie construcţia unui depozit la Constanţa, dacă vom găsi un teren la un preţ bun. Dacă lucrurile merg bine, şi nu văd niciun pericol ca cifrele să nu fie îndeplinite în acest an, vom moderniza o hală de 3.000 metri pătraţi din depozitul din Bucureşti”, a spus Buluc.
El a explicat că decizia privind modernizarea halei din Bucureşti va fi luată în următoarele două-trei luni, în prezent capacitatea de depozitare pentru Capitală fiind acoperită de depozitul existent. Investiţiile vor fi asigurate din fonduri proprii.
Locul doi pe piaţă în 2010
Compania a avut în 2008 o cotă de 7,2% din piaţa locală de profil, plasându-se pe locul cinci în clasamentul distribuitorilor de medicamente.
„Vizăm locul doi-trei pe piaţa de distribuţie, în 2010, cu o cotă de 9,5-10%. Eu mizez pe fenomenul de polarizare din piaţă, astfel că vor dispărea distribuitorii mai mici sau li se diminuează cota de piaţa şi creşte cea a companiilor importante”, a precizat preşedintele grupului Farmexim.
În ceea ce priveşte piaţa de medicamente, proprietarul Farmexim consideră că principala problemă este legată de modul în care sunt folosiţi banii din fondul de sănătate.
„Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a încasat aceeaşi suma la nouă luni, cu cea de anul trecut, respectiv 18 miliarde de lei, în condiţiile în care consumul este mai mic faţă de 2008. Fondul de sănătate a avut un grad de colectare foarte bun, de peste 95%. Concluzia este că existau suficienţi bani pentru a asigura buna funcţionare a sistemului, în spitale şi farmacii”, a apreciat Buluc.
„Decizia Ministerului Sănătăţii este ileaglă”
Legat de decizia Ministerului Sănătăţii de prelungire a termenului de încasare a facturilor, Buluc a declarat că este ilegală, deoarece s-au modificat contractele retroactiv, unilateral, iar înainte cu 30 zile de publicare nu a existat o propunere care să poată fi consultată conform principiului transparenţei.
„Măsura este mai degrabă o legalizare a unei stări de fapt. Întârzierile sunt de luni de zile, avem facturi neplătite din martie, iar acum tot ce se livrează are scadenţa în 2010. Sunt sceptic că vom primi în ianuarie banii. Spun de şase luni că foarte farmacii se vor închide, iar ultimele măsurile va duce din nou la o falimentarea unor unităţi”, este de părere proprietarul grupului.
Buluc a adăugat că anul viitor va fi mai greu decât în 2009, nefiind luate măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare.
„Atunci când te confrunţi cu o criză economică, pe lângă măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, trebuie găsite surse de atragere a fondurilor la buget, nu doar din taxe. Cred totuşi că în trimestrul trei al anului viitor vom ieşi din criză, va fi o stagnare a declinului, apoi o vom avea o uşoară creştere. Piaţa farma se va contracta, deşi nu ar trebui, pentru că bolile nu ţin cont de criză”, a apreciat Buluc.
În primele nouă luni, afacerile distribuitorului s-au plasat la 545 milioane lei, în creştere cu 29% faţă de ianuarie-septembrie 2008, şi a avut un profit operaţional de 4,5%, respectiv peste 24 milioane lei.
Farmexim face parte din grupul cu acelaşi nume, cu capital românesc, înfiinţat în anul 1990, alături de lanţul de farmacii Help Net şi Green Net, companie importatoare de produse premium de produse naturale, dermato-cosmetice şi suplimente alimentare.
SURSA: Mediafax