Utilizatorii reţelei sociale Facebook, pasionaţi de jocurile din reţea, gen Farmville, cad pradă cel mai uşor cybercriminalilor, avertizează specialiştii BitDefender. Aplicaţiile de divertisment disponibile în reţelele sociale le solicită utilizatorilor să aibă tot mai mulţi prieteni şi susţinători implicaţi în acelaşi joc pentru obţinerea unor scoruri mai mari şi astfel utilizatorii ajung să adauge în lista de prieteni cybercriminali. Spammeri şi phisheri se folosesc
Utilizatorii reţelei sociale Facebook, pasionaţi de jocurile din reţea, gen Farmville, cad pradă cel mai uşor cybercriminalilor, avertizează specialiştii BitDefender.
Aplicaţiile de divertisment disponibile în reţelele sociale le solicită utilizatorilor să aibă tot mai mulţi prieteni şi susţinători implicaţi în acelaşi joc pentru obţinerea unor scoruri mai mari şi astfel utilizatorii ajung să adauge în lista de prieteni cybercriminali.
Spammeri şi phisheri se folosesc de această oportunitate prin crearea de profile false şi apelează la boţi care trimit mesaje spam către grupuri.
Spre deosebire de spamul clasic din reţelele sociale, când utilizatorii sunt ademeniţi să adauge un spammer în cercul de prieteni, profilurile false create pentru jocul din reţeaua socială sunt adăugate de bunăvoie de către utilizatori pentru că aceştia sunt interesaţi să îşi mărească susţinerea în comunitatea pasionaţilor de jocuri. Asta face imposibilă suspendarea conturilor false pentru că acţiunea în sine nu constituie un abuz.
Cele mai eficiente conturi false sunt acelea care simulează cel mai bine profilurile reale care oferă foarte multe detalii şi poze despre presupusul utilizator.
„Şansele ca utilizatorii să accepte invitaţiile din partea unui spammer în lista de prieteni sunt mai mari pentru reţelele sociale decât în orice altă comunitate online”, a declarat George Petre, BitDefender Threat Intelligence Team Leader.
Riscuri: furt de date şi de identitate, preluarea conturilor, răspândirea de malware
Repercursiunile asupra securităţii sunt numeroase şi variază de la consolidarea şi creşterea intensităţii spam-ului, furt de date şi de identitate, preluarea conturilor până la răspândirea de malware. În cazul serviciilor de e-mail utilizatorii sunt mult mai precauţi în momentul în care primesc mesaje de la persoane necunoscute, dar pe reţelele sociale situaţia e alta.
Utilizatorii sunt dispuşi să adauge un profil necunoscut dacă acesta are poze şi detalii şi apoi urmăresc adresele furnizate de acel cont. În timp ce utilizatorii consideră mail-ul un mijloc tradiţional pentru transmiterea de spam, reţele sociale sunt considerate o resursă de divertisment, iar utilizatorii sunt mai puţin atenţi la securitate şi devin mult mai uşor victimele atacurilor spam.
„Recomandăm pasionaţilor de jocuri din reţelele sociale să fie foarte precauţi înainte de a-şi extinde lista de prieteni”, a spus Petre.
SURSA: BitDefender