Noua atracţie a Braşovului, cel mai mare planetariu din România, va fi deschisă publicului în aprilie, după stabilirea tarifelor şi a regulamentului de funcţionare.

Anunţat în urmă cu mulţi ani, proiectul planetariului de la Grădina Zoologică Braşov a fost finalizat şi va fi deschis publicului, cel mai probabil, în luna aprilie, după ce Consiliul Local Braşov va aproba tarifele şi regulamentul de funcţionare a acestuia.
Planetariul, cel mai mare din România, este unul de ultimă generaţie în ceea ce priveşte echipamentele de proiecţie, fiind dotat cu două proiectoare 4K, dar şi cu un sistem de sunet cu 7 canale, 14 boxe şi 2 subwoofer, cu o putere de 19.000 W. Noua atracţie a Braşovului a fost prezentată luni presei, cu o probă tehnică a tuturor echipamentelor, scrie bzb.ro.

Directorul Grădinii Zoologice Braşov, Alin Pânzaru, a declarat că „acesta este singurul planetariu din Europa care funcţionează în incinta unei grădini zoologice. Are o capacitate de 105 locuri, din care două pentru însoţitorii persoanelor cu dizabilităţi locomotorii, fiind cel mai mare din România. Al doilea planetariu din România, cu o capacitate de aproximativ 50 de locuri, este la Bacău”. Acesta a precizat că, indicat este ca, la proiecţiile de la planetariu, care pot crea senzaţia de ameţeală, să fie aduşi copiii cu vârsta mai mare de 6 ani. „În general, spectacolele durează în jur de 30 – 40 minute”, a mai spus Pânzaru.

Planetariu înclinat, aşa cum e şi Pământul

Valoarea totală a proiectului este de 10,63 milioane lei, din care 2,43 milioane lei a fost valoarea lucrărilor de construcţie a clădirii, iar 8,20 milioane lei a costat amenajarea propriu-zisă a planetariului. Amenajarea a fost realizată de firma braşoveană Har&H, iar ordinul de începere a lucrărilor fiind emis în 31 iulie 2018.

Pentru amenajarea planetariului a fost realizat un planşeu de beton de peste 300 de mp, în stil amfiteatru, cu o înclinaţie de 23,5 grade (aceasta este şi axa de înclinare a Pământului), pentru a da senzaţia de profunzime.

De asemenea, a fost montată o cupolă specială pentru proiecţie, din plăci de aluminiu perforat. Pentru persoanele cu dizabilităţi a fost amenajat un lift de două locuri speciale pentru cărucioare.

Totodată, pentru accesul persoanelor s-au montat două sisteme de e-ticketing, unul pentru Planetariu şi unul pentru Grădina Zoologică.

Nu în ultimul rând, planetariul beneficiază de un sistem de climatizare, unul de detecţie incendiu şi de supaveghere video.