Ionuț Budișteanu are 25 de ani și este din Râmnicu Vâlcea. Acesta a devenit celebru în 2013, când a câştigat locul 1 şi un premiu de 75.000 de dolari la concursul Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), cea mai mare competiţie de ştiinţă şi inginerie din lume dedicată elevilor de liceu. Proiectul său a fost un model de maşină fără şofer. Tânărul a reuşit să obţină premiul pe care niciun elev din afara Statelor Unite nu l-a câştigat în ultimele decenii.

Ionuţ a ajuns cunoscut datorită proiectului mașinii fără șofer, dar acum lucrurile sunt într-o fază destul de complicată. Proiectul prevede montarea unui așa-numit lidar (tehnologie de teledetecție cu ajutorul căreia se pot obține date de o acuratețe ridicată despre topografia terenului, vegetație, clădiri etc) pe plafonul oricărei mașini, iar cu 5.000 de euro acestea vor căpăta autonomie, scrie cancan.ro.

Proiectul trebuie însă finalizat pentru a avea exactitatea dorită, iar producţia de masă încă nu este în discuţie. Între timp, mașinile fără șofer încep să apară și să se ieftinească. Tesla, o companie de miliarde de dolari, a introdus funcţia autonomă pentru Model S.

„Recent ne-am ocupat cu asamblarea de 600 de plăci electronice a roboţilor Tokinomo. O provocare interesantă să înțelegem o tehnologie nouă şi să scalăm asamblarea PCB-urilor de la câteva prototipuri la producerea a 600 de unităţi într-un timp scurt. Partea ceea mai interesantă este că pentru asamblarea plăcilor electronice a roboţilor Tokinomo, am folosit alţi roboţi şi anume maşinăriile Pick and Place VisionBot. Asigurarea calităţii este un proces important unde ne asigurăm că toate plăcile sunt perfect funcţionale şi că respectă toate testele. Poza este în biroul unde verificăm analizând fiecare placă electronică în parte. A fost o deosebită plăcere să ne ocupăm noi de procesul de asamblare în România şi nu a fost nevoie să fie externalizat în China”, a postat, acum câteva luni, tânărul pe pagina de socializare.

Ionuț Budișteanu, mândru că este român

“Tot anul acesta am construit o comunitate de peste 10.000 de oameni şi am muncit alături de developeri să dezvoltăm un proiect open source. Drumul este lung, plin de speranţe şi oportunităţi. Am învăţat că este suficient să fiu eu însumi, cinstit şi să nu mă abat niciodată de la drumul meu. Au apărut responsabilităţi mari, am întâlnit oameni frumoşi şi patrioţi adevăraţi pe parcursul drumului, oameni ce ştiu ce vor de la viaţă şi sunt convins ca vom schimba lumea împreună. A trebuit să analizez, să meditez şi chiar să refuz multiple oferte cu ceva zerouri. Drumul continuă şi pot spune că sunt un luptător înnăscut. Cel mai mult mă mândresc ca sunt român şi că sunt născut de ziua Naţională a României. România împlineşte 100 de ani de la Marea Unire, eu doar 25 ani şi poveştile noastre merg mai departe!”, a mai spus tânărul.