Fâșia Gaza, o enclavă izolată, casă pentru două milioane de palestinieni
Până în 1917, Fâșia Gaza a fost sub stăpânirea Imperiului Otoman. Ulterior a fost condusă de armata britanică, apoi de Egipt. În ultimul secol, teritoriul s-a aflat sub dominație israeliană. În prezent, ea este o enclavă care adăpostește aproximativ două milioane de palestinieni.
Un important an în istoria zonei este 1948, care a adus sfârşitul dominaţiei britanice. La finalul acestei dominații coloniale, au apărut conflictele violente între evrei și arabi. Punctul culminant a fost războiul din 1948, dintre Statul Israel și vecinii arabi. Războiul a declanșat refugierea a zeci de mii de palestinieni în Gaza. Egiptul a ocupat o bucată din teritoriu (40 km). Afluxul de refugiați a mărit populația regiunii la 200.000 de locuitori.
Regim militar egiptean în anii ’50-’60
Ulterior, Fâşia Gaza a fost deținută de Egipt și s-a aflat sub conducerea unui guvernator militar. În această perioadă, palestinienii aveau dreptul de a lucra/studia în Egipt. Chiar și în această perioadă au existat atacuri ale refugiaților față de Israel.
Tot acum, Organizația Națiunilor Unite a înființat Agenția Națiunilor Unite pentru Ajutor și Lucrări de Refugiați din Palestina în Orientul Apropiat (UNRWA), care furnizează servicii pentru aproximativ 1,6 milioane de refugiați palestinieni înregistrați în Gaza, precum și pentru palestinienii din Iordania, Liban, Siria și Cisiordania.
Dominația Israeliană începe în 1967
În urma războiului din 1967 din Orientul Mijlociu, Israelul a capturat Fâșia Gaza. La momentul respectiv, un recensământ israelian estima populația din Gaza la aproximativ 394.000 de persoane, dintre care cel puțin 60% erau refugiați palestinieni.
La plecarea egiptenilor, lucrătorii din Gaza au fost nevoiți să muncească în Israel. În deceniile următoare, Israel va construi colonii pe car ele va administra prin trupe militare. Acest lucru a crescut numărul conflictelor.
Prima revoltă (Intifadă) a palestinienilor se petrece în 1987, perioadă în care este creată gruparea Hamas. Ea a fost creată de Frăţia Musulmană. Hamas era o grupare armată dedicată distrugerii Israelului şi restaurării dominaţiei islamice. Scopul era fondat pe faptul că teritoriul era considerat Palestina ocupată.
În 1993, Israelul și palestininii au semnat un acord de pace istoric cunoscut sub numele de Acordurile de la Oslo. Acest acord a dus la crearea Autorității Palestiniene și a stabilit un cadru pentru o soluție pașnică a conflictului israelo-palestinian. În cadrul acestui acord interimar, palestinienii au obținut controlul limitat asupra unor părți din Gaza și Ierihon, în Cisiordania. Deși acordul prevedea crearea unui stat după o perioadă de 5 ani, acest lucru nu s-a înfăptuit.
Conflictele au continuat, pe motiv că palestinienii nu au respectat acordurile de securitate. Totodată, Hamas şi Jihadul Islamic au comis atentate cu bombă pentru a încerca să deraieze procesul de pace.
În 2000 a existat o a doua revoltă palestiniană, care a inclus și atentate sinucigașe din partea palestinienilor.
Statul Israel a fost inaugurat în 1998
În august 2005, Israelul a demarat operațiunea de evacuare a trupelor și coloniilor din Fâșia Gaza, ceea ce a dus la retragerea completă din acea regiune.
Aceasta a marcat un moment semnificativ în istoria conflictului israelo-palestinian, deoarece a însemnat că toate trupele israeliene și coloniile au părăsit Gaza, care era, la acea vreme, complet izolată de lumea exterioară de către Israel. Retragerea a însemnat totuși și eliminarea fabricilor, serelor și atelierelor din coloniile israeliene, de care depindeau palestinienii.
Fâșia Gaza a ajuns sub conducerea totală a Hamas în 2006
Comunitatea internațională a redus pe acest motiv sprijinul în regiune. Totodată, Israelul nu a mai permis palestinienilor să intre/lucreze în țară.
După preluarea puterii de către liderul egiptean Abdel Fattah al-Sisi în 2014, Egiptul a adoptat o poziție fermă împotriva organizației Hamas și a închis granița cu Fâșia Gaza. Acest lucru a inclus distrugerea majorității tunelurilor de contrabandă care fuseseră utilizate pentru a introduce bunuri și materiale în Gaza. În consecință, Fâșia Gaza a devenit izolată din nou, economia sa a fost afectată și oamenii din această regiune au continuat să trăiască sub restricții semnificative.
În 2014, au avut loc lupte importante în care Hamas a lansat rachete asupra Israelului. Contraofensiva statului a provocat moartea a peste 2 100 de civili palestinieni. Între timp, în Israel au murit 67 de soldaţi şi şase civili.
Atacul surpriză din 2023 a venit în timp ce Israelul credea că gruparea Hamas este slăbită de război.