Dincolo de majoritatea postărilor decente, un interviu realizat de Gawker cu câţiva foşti angajaţi Facebook a scos la iveală că există, aşa cum era poate de aşteptat şi o latură neagră a celei mai mari reţele de socializare, o latură marcată de pedofilie, pornografie şi violenţă. Cei care moderează conţinutul de această natură au, probabil, cea mai nedorită slujbă din cadrul companiei.

Armata celor care moderează conţinutul ilicit de pe Facebook este formată din indivizi care lucrează de acasă, cu program flexibil, indivizi care au acces nelimitat la datele utilizatorilor şi care sunt plătiţi neaşteptat de puţin, potrivit celor intervievaţi de Gawker.

Amine Derkaoui, în vârstă de 21 de ani, a lucrat din Maroc pe un astfel de post şi a declarat că muncea pentru un dolar pe oră, în ciuda expunerii la conţinut deranjant. Şi alţi foşti angajaţi pe acest post, din Asia, Africa şi America Centrală, au avut poveşti similare: să fii moderator de conţinut la Facebook înseamnă să fii expus la conţinut care reprezintă în mod explicit pedofilie, necrofilie, sinucideri şi alte forme diverse de violenţă. “Am plecat pentru că ţineam la sănătatea mea”, a declarant unul dintre cei intervievaţi.

Ce fel de conţinut pot şterge moderatorii

Fotografiile care prezintă zone intime sau activitate sexuală explicită şi cele care prezintă mame alăptând pot fi şterse, iar acestea sunt numai cîteva exemple. În funcţie de gravitatea încălcării, conţinutul poate fi şters, ignorat, ori transmis biroului central din California sau chiar autorităţilor.

Facebook are cca. o mie de asfel de moderatori de conţinut, iar aceştia au acces neîngrădit la datele utilizatorilor.