„Faust” în regia lui Silviu Purcărete este unul din cele mai cerute spectacole de către publicul sibian, din ultimii opt ani, dovadă faptul că, de la premiera din 2007, s-a jucat aproape numai cu casa închisă.
Pentru "Faust", dar și pentru actorii principali ai piesei, Ilie Gheorghe (Faust) și Ofelia Popi (Mefisto), vin la Sibiu spectatori din toată ţara, chiar şi turişti străini, care vizitează România, menţionează un comunicat de presă al teatrului sibian. Ultimele două reprezentanţii programate în acest an, cele din 9 şi 10 octombrie, de la ora 19.00, se vor juca, de asemenea, cu casa închisă.
Spectacolul se joacă din 23 mai într-un nou spaţiu, la Baza SC Construcţii SA din strada Triajului, cu o capacitate de 250 de locuri.
„Faust”-ul regizat de Purcărete la Sibiu are o durată de două ore şi nu este un spectacol recomandat copiilor sub 16 ani.
„Faust” e mai mult decât un spectacol de teatru. Violent, emoţionant şi visceral „Faust” îşi invită publicul la o experienţă individuală puternică despre cunoaştere, credinţă, durere şi iubire. 'Faust' după Goethe, în regia lui Silviu Purcărete, se distinge prin complexitatea viziunii regizorale: este o experienţă extrasenzorială la graniţa dintre Pământ şi Iad, un peisaj amplificat prin proiecţii, focuri de artificii, muzică rock live, zeci de actori şi dansatori şi o coloană sonoră originală semnată de Vasile Şirli. La baza acestui 'Faust' modern stă improvizaţia, textul lui Johann Wolfgang von Goethe constituind punctul de plecare pentru o compoziţie teatrală în care cuvântul nu este primordial".
Scenariul spectacolului de la Sibiu "surprinde momentele esenţiale din textul lui Goethe: pactul lui Faust cu Diavolul, patima lui Faust pentru Margareta, noaptea Valpurgiei şi ridicarea lui Faust la Cer. Producţia se remarcă prin decor şi light design de o impresionantă forţă evocatoare, costume provocator sugestive, elegante sau burleşti, muzică antrenantă sau copleşitoare cu efecte sonore adecvate ambianţei funambuleşti, proiecţii video ingenios articulate în arhitectura întregului demers scenic, creat monumental prin jocul a peste 120 de actori într-o hală industrială dezafectată", spune purtătorul de cuvânt al Teatrului sibian, Daniela Plopeanu.
Un reper important al teatrului românesc de după '89, producţia Teatrului Naţional 'Radu Stanca' Sibiu contribuie semnificativ la promovarea valorilor culturale naţionale, mai menţionează sursa citată.
Acest lucru a fost confirmat atât prin premiile obţinute, cât şi prin turneele întreprinse: premiul pentru cea mai bună interpretare feminină într-un rol principal (Ofelia Popii) şi premiul pentru cea mai bună scenografie (Helmut Stürmer) la Gala UNITER din 2008, participarea la Festivalul Goethe de la Frankfurt în 2008 şi în selecţia oficială a Festivalului Internaţional de la Edinburgh în 2009, Premiul Herald Angel Award 2009, Premiul de Excelenţă al Galei UNITER din 2010, participarea extraordinară de la Bruxelles din anul 2011, ce l-a avut ca invitat de onoare pe Preşedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso, precum şi invitaţia primită în cadrul Programului Maribor Capitală Culturală Europeană 2012.
Sursa: Agerpres