După ce o persoană din Marea Britanie a prezentat o reacţie adversă, studiile clinice finale pentru vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Universitatea Oxford şi compania AstraZeneca au fost suspendate.
“În cadrul testelor clinice mondiale randomizate ale vaccinului împotriva coronavirusului de la Universitatea Oxford, procesul nostru de evaluare normală a fost declanşat şi am făcut voluntar o pauză în vaccinări pentru a permite o evaluare de securitate de către un comitet independent”, a transmis AstraZeneca prin intermediul unui comunicat, menţionând că este vorba despre o “boală inexplicabilă”, însă fără a se oferi detalii mai clare despre simptomele persoanei respective.
În urma concluziilor studiilor clinice ce sunt realizate în întreaga lume, acest vaccin este considerat un candidat puternic printre celelalte dezvoltate la nivel global. Fazele de testare 1 şi 2 s-au încheiat cu succes şi există speranţa că serul dezvoltat de AstraZeneca şi experţii de la Oxford va pri printre primele care vor ajunge pe piaţă, transmite news.ro.
30.000 de persoane din 4 ţări, implicate în faza a treia de testare a vaccinului AstraZeneca/Oxford
Faza 3 de testare a început în urmă cu câteva săptămâni şi în ea sunt implicate 30.000 de persoane din Statele Unite, Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud. Faza cu numărul trei poate dura, de obicei, şi câţiva ani.
“În studiile ample, boli apar la întâmplare, dar trebuie analizate independent pentru a verifica asta cu atenţie”, a transmis un purtător de cuvânt al Universităţii Oxford.
Acum, o ancheta independentă va stabili dacă studiul clinic poate fi repornit în siguranţă. Este pentru a doua oară când studiul pentru vaccinul dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford este suspendat. În cazul testelor majore, acest lucru se întâmplă frecvent şi de fiecare dată când un voluntar este internat pentru că nu este imediat constatată cauza bolii dezvoltate.
Se presupune că studiul va fi repornit în câteva zile.