FBI nu a putut accesa 7.000 de dispozitive mobile criptate

Agenții de la Biroul Federal de Investigații al SUA (FBI) nu au reușit să extragă date de la aproape 7000 de dispozitive mobile pe care au încercat să le acceseze, a spus directorul agenției, potrivit BBC.com.

Christopher Wray a spus că criptarea dispozitivelor a fost „o problemă uriașă și imensă” pentru investigațiile FBI.

Agenția nu a reușit să acceseze mai mult de jumătate dintre dispozitivele pe care le viza într-o perioadă de 11 luni, a spus el.

Multe smartphone-uri criptează conținutul lor atunci când sunt blocate, ca standard – o caracteristică de securitate care împiedică adesea producătorii de telefoane să acceseze date.

Expertul în securitatea informatică, Prof. Alan Woodward, de la Universitatea din Surrey, a declarat că codificarea dispozitivului a fost în mod clar frustrantă pentru investigațiile penale, însă ar fi impracticabilă și nesigură pentru a dezvolta „ușile din spate” sau securitatea slăbită.

Referindu-se la compromisul dintre securitatea cibernetică și hacking-ul de investigație, directorul FBI a spus: „Am înțeles, există un echilibru care trebuie să fie lovit între criptare și importanța de a ne oferi instrumentele de care avem nevoie pentru a menține siguranța publică. „

Dl Wray a vorbit duminică la conferința Asociației Internaționale a șefilor de poliție din Philadelphia.

În 2016, FBI a cerut Apple să deblocheze un iPhone folosit de ucigașul de la San Bernardino, Syed Rizwan Farook.

Apple a refuzat, explicând că telefoanele sale au fost proiectate astfel încât nici producătorul lor să nu le poată accesa odată criptat.

FBI-ul a spus ulterior că o firmă terță parte a descoperit o cale de rupere în dispozitivul lui Farook.

La începutul acestei luni, un judecător federal a decis că FBI nu trebuie să dezvăluie identitatea firmei sau cât de mult agenția a plătit pentru serviciile sale.

Guvernul a urmat cererile de libertate de informare depuse de jurnaliști.