Agenții de la Biroul Federal de Investigații al SUA (FBI) nu au reușit să extragă date de la aproape 7000 de dispozitive mobile pe care au încercat să le acceseze, a spus directorul agenției, potrivit BBC.com.
Christopher Wray a spus că criptarea dispozitivelor a fost „o problemă uriașă și imensă” pentru investigațiile FBI.
Agenția nu a reușit să acceseze mai mult de jumătate dintre dispozitivele pe care le viza într-o perioadă de 11 luni, a spus el.
Multe smartphone-uri criptează conținutul lor atunci când sunt blocate, ca standard – o caracteristică de securitate care împiedică adesea producătorii de telefoane să acceseze date.
Expertul în securitatea informatică, Prof. Alan Woodward, de la Universitatea din Surrey, a declarat că codificarea dispozitivului a fost în mod clar frustrantă pentru investigațiile penale, însă ar fi impracticabilă și nesigură pentru a dezvolta „ușile din spate” sau securitatea slăbită.
Referindu-se la compromisul dintre securitatea cibernetică și hacking-ul de investigație, directorul FBI a spus: „Am înțeles, există un echilibru care trebuie să fie lovit între criptare și importanța de a ne oferi instrumentele de care avem nevoie pentru a menține siguranța publică. „
Dl Wray a vorbit duminică la conferința Asociației Internaționale a șefilor de poliție din Philadelphia.
În 2016, FBI a cerut Apple să deblocheze un iPhone folosit de ucigașul de la San Bernardino, Syed Rizwan Farook.
Apple a refuzat, explicând că telefoanele sale au fost proiectate astfel încât nici producătorul lor să nu le poată accesa odată criptat.
FBI-ul a spus ulterior că o firmă terță parte a descoperit o cale de rupere în dispozitivul lui Farook.
La începutul acestei luni, un judecător federal a decis că FBI nu trebuie să dezvăluie identitatea firmei sau cât de mult agenția a plătit pentru serviciile sale.
Guvernul a urmat cererile de libertate de informare depuse de jurnaliști.