FC Rapid, dat în judecată
FC Rapid a emis un comunicat duminică, exprimând surprinderea față de acțiunile lui Andrei Păunescu, fiul regretatului poet Adrian Păunescu, care a intentat o acțiune în instanță împotriva clubului în legătură cu drepturile de autor și drepturile conexe asociate imnului echipei.
În comunicat se menționează că clubul este acuzat că a folosit versurile Imnului Rapidului în scopuri comerciale, o constatare primită cu surprindere de către reprezentanții echipei.
Imnul Rapidului, compus de poetul Adrian Păunescu în începutul anilor ’80, este descris ca un simbol al rapidismului și a fost recitat de sute de mii de ori de-a lungul anilor.
Fragmentele din imn au fost integrate în diverse elemente simbolice sau materiale promoționale începând cu acea perioadă, inclusiv tricouri, căni, cărți și programe de meci.
Clubul FC Rapid a subliniat faptul că sala de conferințe a stadionului poartă numele lui Adrian Păunescu în semn de respect și omagiu pentru autorul imnului.
De asemenea, în timpul inaugurării arenei din Giulești, Andrei Păunescu a fost invitat să intoneze Imnul, contra cost.
Cum a fost compus imnul Rapidului
Echipa bucureșteană a declarat că este surprinsă că a aflat despre acțiunile legale doar din sursele publice, fără a primi informări prealabile verbale sau scrise. În semn de respect pentru trecut și istorie, FC Rapid a anunțat că refuză să se angajeze în orice polemică legată de acest subiect până când nu va primi oficial plângerea.
Despre faptul că imnul Rapidului a fost compus de Adrian Păunescu a scris și Dan Negru într-o postare pe contul său de Facebook, în care a povestit chiar momentul în care s-a întâmplat acest lucru: „Știu povestea de la Ovidiu Ioanițoaia… În anii ‘80 artiștii de la Cenaclul Flacăra jucau săptămânal câte o miuță pe Giulești. Într-o primăvară, înaintea unei miuțe, Adrian Păunescu ar fi spus: “e prea frumoasă ziua asta, merită o poezie”. Păunescu a dictat-o și Ioanițoaia a scris-o pe o hârtie găsit la întâmplare. Andrei, fiul poetului, încă are hârtia cu versurile. Au trecut vreo 50 de ani de atunci…Mii de oameni încă-l mai cântă!”