FCSB și-a aflat adversarele. Manchester United vine la București! Dueluri de foc cu Ianis Hagi și Răzvan Lucescu!
FCSB și-a aflat adversarele cu care va juca în Europa League în această toamnă! Într-o ceremonie care a avut loc la Monte Carlo, sorții au decis adversari și dintre cei extrem de dificil și dintre cei abordabili.
Echipa română are asigurată o rețetă financiară de invidiat în confruntarea de la București cu Manchester United, una dintre cele mai iubite cluburi, dar și cele mai titrate de pe mapamond.
Tot la București vor sosi grecii de la Olimpiacos, danezii de la Midtjilland și letonii de la RFS. În deplasare, bucureștenii vor întâlni pe Glasgow Rangers, echipa lui Ianis Hagi, PAOK Salonic, echipa lui Răzvan Lucescu, pe nemții de la Hoffenheim și pe azerii de la Qarabag. La o prima vedere, cele mai abordabile meciuri ar fi cele cu letonii și cu azerii.
Cum e noul model al Ligii Europa
UEFA a adus modificări semnificative în Europa League, extinzând numărul de echipe participante de la 32 la 36 și înlocuind sistemul anterior al grupelor cu noul „model elvețian”.
Acest nou format implică o schimbare majoră în structura competiției:
Ce se schimbă pentru participante:
- vor înfrunta 8 adversare, în loc de 3;
- vor disputa 2 meciuri în plus, 8 în loc de 6;
- vor întâlni o singură dată fiecare adversară, nu în dublă manșă ca în trecut;
- faza principală nu se va mai încheia în decembrie, ci la finalul lui ianuarie;
- nu va mai retrograda nimeni în Conference League.
Noul format al Europa League schimbă radical și tragerea la sorți. UEFA a apelat la un sistem hibrid, folosind software-ul AE.
Meciurile au fost decise de un soft
Forul european a explicat că evenimentul nu mai putea avea loc în vechea formă, pentru că ar necesita aproape 1.000 de bile și ar dura ore întregi.
Astfel, echipele au fost extrase pe rând, începând cu urna 1, iar calculatorul a stabilit cele 8 adversare ținând cont de următoarele criterii:
fiecare echipă va întâlni două adversare din fiecare urnă, una acasă și una în deplasare;
formațiile din aceeași țară nu se pot întâlni în această fază;
o echipă nu poate întâlni mai mult de două adversare din aceeași țară.
UEFA susține că spre deosebire de varianta manuală a tragerii, sistemul AE garantează respectarea acestor reguli fără a se ajunge în situația unui blocaj.
Programul exact (date, ore) va fi anunțat abia sâmbătă, după ce vor avea loc și tragerile la sorți pentru Europa League și Conference League, pentru a evita situațiile în care două echipe din același oraș joacă în aceeași zi pe teren propriu.
Noul sezon din Europa League va debuta abia la o săptămână după cel din Champions League. Motivul? UEFA a introdus câte o săptămână dedicată pentru fiecare din cele 3 mari competiții.
Astfel, în prima săptămână europeană se vor desfășura doar meciuri din Liga Campionilor, iar în cea de-a doua doar din Europa League.
În premieră, meciurile se vor desfășura în două zile, 25 și 26 septembrie. Începând cu a doua etapă lucrurile vor reveni la normal, iar FCSB va evolua doar joia.
Astfel, campioana României va avea de așteptat o lună până la următorul meci european.
25-26 septembrie – etapa I;
3 octombrie – etapa II;
24 octombrie – etapa III;
7 noiembrie – etapa IV;
28 noiembrie – etapa V;
12 decembrie – etapa VI;
23 ianuarie – etapa VII;
20 ianuarie – etapa VIII;
31 ianuarie – tragerea la sorți a „șaisprezecimilor”;
13 și 20 februarie – „șaisprezeceimi”;
21 februarie – tragerea la sorți a fazelor finale;
6 și 13 martie – optimi;
10 și 17 aprilie – sferturi;
1 și 8 mai – semifinale;
21 mai – finala (Bilbao).