Medicamentul se numește Litfulo și a fost aprobat pentru persoanele cu vârsta de cel puţin 12 ani care suferă de alopecia areata (AA) severă, o afecţiune în care sistemul imunitar atacă foliculii de păr şi provoacă căderea părului, adesea în smocuri.
Litfulo poate trata alopecia aerata la adolescenți
Litfulo a devenit astfel primul medicament autorizat pentru tratamentul acestei afecțiuni la adolescenți. Medicamentul va fi disponibil în săptămânile următoare.
Litfulo este, totodată, al doilea tratament sistemic care a obţinut aprobarea după medicamentul Olumiantul al companiei Eli Lilly, pentru tratarea afecţiunii la adulţi.
”AA afectează oamenii de toate vârstele şi, nu neobişnuit, afectează adolescenţii şi populaţia mai tânără, aşa că a avea un medicament aprobat pentru adolescenţi este un salt înainte semnificativ”, a explicat Brett King, profesor asociat de dermatologie la Yale School of Medicine.
De obicei, tratamentele sistemice vizează cauza bolii și afectează întregul corp, inclusiv sistemul imunitar. Alte tratamente pentru alopecia areata includ steroizi orali și medicamente topice și vizează doar părțile afectate ale corpului.
Alopecia aerata afectează anual 300.000 de oameni în SUA. A început să se acorde mai multă atenție acestei afecțiuni după ce în 2022, actriţa şi prezentatoarea de talk-show Jada Pinkett Smith, care suferă de această boală, s-a aflat în centrul unui scandal la Premiile Oscar.
FDA a aprobat comercializarea cărnii cultivate în laborator
Recent, FDA a aprobat, de asemenea, vinderea cărnii cultivate în laborator de către două companii americane.
Upside Foods și Good Meat, două companii americane, au primit miercuri aprobarea finală din partea Departamentului american al Agriculturii (USDA) pentru a vinde pe piața americană carnea lor cultivată în laborator din celule.
Acest lucru marchează o etapă importantă, deoarece acestea devin primele companii care au parcurs cu succes procesul de aprobare în mai multe etape pentru carnea de cultură, care include certificări atât din partea USDA, cât și din partea US Food and Drug Administration (FDA).
În urma acestei aprobări, Statele Unite ale Americii (SUA) devin a doua țară la nivel mondial, după Singapore, care autorizează vânzarea cu amănuntul a cărnii crescute în laborator, produsă din celule animale și cultivată în rezervoare de oțel inoxidabil.
„Este un vis devenit realitate. Marchează începutul unei noi ere”, a declarat Uma Valeti, CEO al companiei Upside Foods.