FDA, autoritatea responsabilă pentru a promova sănătatea publică în SUA, anunță o decizie istorică (P)

Decizia poate avea un impact pozitiv asupra fumătorilor și a fost luată după trei ani de evaluări riguroase.

Administrația pentru Alimente şi Medicamente (FDA), autoritatea competentă în reglementarea producției, comercializării și distribuției produselor din tutun în SUA, a anunțat o decizie care poate avea un impact pozitiv asupra sănătății populației Statelor Unite ale Americii, în special asupra adulților fumători care altfel ar continua să fumeze: comercializarea dispozitivului IQOS, o alternativă inovatoare la fumat, este considerată a fi adecvată pentru a promova sănătatea publică. 

În 7 iulie 2020, FDA a autorizat, pentru prima dată în istorie, comercializarea ca produs din tutun cu risc modificat (MRTP) pentru IQOS, sistemul electronic de încălzire a tutunului al companiei Philip Morris International (PMI). Dispozitivul poate fi comercializat în SUA cu aceste informații: IQOS încălzește tutunul în loc să îl ardă, ceea ce reduce semnificativ producerea de substanțe nocive și potențial nocive, iar trecerea completă de la țigările convenționale la IQOS reduce expunerea organismului la substanțe nocive și potențial nocive. 

PMI consideră decizia ca fiind una istorică, deoarece este pentru prima dată când FDA acordă autorizația de comercializare ca produs din tutun cu risc modificat MRTP pentru o alternativă electronică inovatoare. Decizia demonstrează că IQOS este un produs din tutun fundamental diferit de țigările convenționale și o alegere mai bună pentru adulții care altfel ar continua să fumeze. Mai mult, compania consideră că această decizie poate contribui la facilitarea trecerii fumătorilor adulți de la țigările convenționale la alternative mai bune și se angajează să prevină utilizarea IQOS de către persoane cărora nu le este destinat produsul și să sprijine pe deplin obiectivul FDA de a proteja tinerii. 

Chiar dacă decizia FDA privește doar Statele Unite, este o decizie de referință și la nivel local. În România sunt peste 5 milioane de fumători care ar putea să facă trecerea la o alternativă mai bună. Mitch Zeller, J.D., directorul Centrului pentru Produse din Tutun din cadrul FDA, declara într-un comunicat de presă: „Datele prezentate de companie arată că, însoțită de informațiile autorizate, comercializarea acestor produse ar putea ajuta fumătorii adulți să facă tranziția de la țigările convenționale și să reducă expunerea organismului la substanțe nocive și potențial nocive, însă doar dacă fac trecerea completă.” 

Informație importantă: IQOS nu este lipsit de riscuri. Acesta eliberează nicotină, care creează dependență.