Toţi clienţii SVB au devenit automat clienţii băncii-punte, care va desfăşura „activităţi bancare normale, inclusiv online”, a informat FDIC, într-un comunicat. Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC) a preluat vineri controlul la Silicon Valley Bank (SVB), după ce deponenţii, îngrijoraţi cu privire la situaţia financiară a băncii, s-au grăbit la ghişee pentru a-şi retrage economiile. Această fugă la ghişeele Silicon Valley Bank a luat prin surprindere pieţele financiare şi a şters peste 100 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă a băncilor americane.

În România, banca-punte reprezintă o instituţie de credit nouă, înfiinţată pe baza deciziei BNR şi deţinută de Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar.

Depozitele sunt protejate

Piețele bursiere europene au avut un început de săptămână foarte slab, în condițiile în care turbulențele care au început săptămâna trecută continuă să afecteze piețele, a scris The Guardian. Asta în ciuda faptului că autoritățile de reglementare din SUA au protejat depozitele Silicon Valley Bank și au încercat să consolideze sistemul financiar noaptea trecută.

Încă o bancă americană are probleme mari

Autoritățile de reglementare americane au închis duminică Signature Bank din New York, un mare creditor din industria cripto, în încercarea de a preveni răspândirea crizei bancare, informează postul american de televiziune CNBC.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că monitorizează potenţialele implicaţii la adresa stabilităţii financiare ale colapsului Silicon Valley Bank, dar este încrezător că autorităţile de la Washington adoptă măsurile adecvate, transmite Reuters, relatează Agerpres.

Clienții britanici sunt salvați

Clienţii britanici ai Silicon Valley Bank pot răsufla uşuraţi. Prin intermediul unui plan de salvare facilitat de Guvernul de la Londra şi Banca Angliei, filiala britanică a băncii falimentare americane a fost achiziaţionată de către HSBC, pentru o sumă modică.

Filiala britanică a SVB a fost cumpărată de către banca HSBC, printr-un plan de salvare privat facilitat de Guvernul Marii Britanii şi Banca Angliei.

Informaţia a fost transmisă chiar de către Jeremy Hunt, ministrul britanic al Economiei, notează agenţia EFE.

„Vânzarea privată” va fi realizată fără să fie implicaţi „contribuabilii ” britanici în această salvare, a explicat oficialul.

„Dimineaţa aceasta, Guvernul şi Banca Angliei au facilitat o vânzare privată a Silicon Valley Bank UK către HSBC. Depozitele vor fi protejate, fără sprijinul contribuabililor.