Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a condus sâmbătă ședința Comitetului Ministerial pentru Situații de Urgență (CMSU) pentru a evalua ultimele avertizări emise de meteorologi și hidrologi. Ministrul a solicitat autorităților să fie pregătite și să informeze din timp populația.
Mircea Fechet a dat alerta: Trebuie să fim foarte atenţi pentru a putea diminua efectul acestor viituri
Ministerul Mediului a transmis sâmbătă, printr-un comunicat de presă, că ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a convocat în acea dimineață Comitetul Ministerial pentru Situații de Urgență (CMSU), constituit la nivelul Ministerului. Această ședință extraordinară a fost organizată ca urmare a avertizărilor meteorologice de COD GALBEN și COD PORTOCALIU emise de Administrația Națională de Meteorologie (A.N.M.), precum și a avertizărilor hidrologice realizate de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (I.N.H.G.A).
”Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea FECHET a convocat, în această dimineaţă, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul M.M.A.P. Şedinţa extraordinară a C.M.S.U a fost organizată ca urmare a avertizărilor meteorologice de COD GALBEN şi COD PORTOCALIU transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie (A.N.M) dar şi a avertizărilor hidrologice realizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (I.N.H.G.A)”, a transmis, sâmbătă, Ministerul Mediului, într-un comunicat de presă.
Ministrul Mircea Fechet a subliniat că este esențial ca toate instituțiile aflate în subordinea MMAP să fie în alertă și să acorde o atenție deosebită evoluției situației hidrometeorologice, în special în bazinele hidrografice deja afectate de ultimele inundații, menționând în special zonele Galați și Vaslui.
”Tot personalul nostru trebuie să fie disponibil să intervină, să existe oameni în teren care să transmită informaţiile imediat. Trebuie să fim foarte atenţi în aceste ore şi zile care urmează pentru a putea diminua efectul acestor viituri care vin şi vreau să subliniez că nu există niciun dubiu că vor veni! De asemenea, reamintesc autorităţilor că există Planuri Locale şi Planuri Judeţene în care sunt trecute zonele critice la inundaţii şi trebuie acţionat chiar de acum, preventiv. Zonele cu risc mare, în această perioadă sunt Galaţi şi Vaslui deoarece pot fi afectate din nou, chiar dacă ordinea producerii fenomenelor este de la Vestul ţării către Est. Orice modificare a evoluţiei hidrometeorologice trebuie comunicată rapid pentru a putea aloca imediat resursele acolo unde trebuie intervenit imediat”, a menţionat ministrul Mediului, apelor şi pădurilor.
Ministrul Mircea Fechet a facut apel la autorităţile locale
De asemenea, ministrul Mircea Fechet a solicitat autorităților locale să ia măsuri imediate, acolo unde este necesar, pentru decolmatarea cursurilor de apă, curățarea șanțurilor și eliminarea resturilor care ar putea îngreuna curgerea apei. El a subliniat că primarii afectați de avertizările hidrologice trebuie să se asigure că persoanele care nu se pot evacua sunt identificate pentru a putea fi relocate rapid, dacă situația o impune. Specialiștii ministerului au subliniat, de asemenea, importanța decolmatării șanțurilor și albiilor de râu.
”De asemenea, un alt element deosebit de important este ca deţinătorii depozitelor de deşeuri industriale, haldelor de steril, iazurilor de decantare din zonele vizate de avertizări hidrometeorogice să asigure funcţionalitatea sistemelor de colectare, drenaj şi evacuare a apelor excedentare precum şi personalul de exploatare. Specialiştii ANAR au informat că, deoarece în zona Galaţi există fenomenul de colmatare al râurilor afectate de inundaţiile din ultima perioadă, situaţia este mai dificilă în special în zonele unde sunt lucrări care traversează cursurile de apă (de ex. poduri). Pentru intervenţii în aceste zone au fost consemnaţi toţi deservenţii de utilaje şi se intervine cu excavatoare. La nivelul ANAR s-a instituit starea de permanenţă. De asemenea, terţii care deţin acumulări treuie să monitorizeze situaţia şi să fie pregătiţi, în special dacă sunt ploi fulger sau viituri rapide”, a mai transmis Ministerul Mediului.
La ședință a fost prezent și Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, care a informat că în zona Galați au fost suplimentate forțele de intervenție cu peste 1.000 de pompieri încă de la ultimele inundații, aceștia rămânând în zonă pregătiți pentru evacuări preventive în caz de risc major de inundație. De asemenea, a fost dispusă creșterea capacității de intervenție prin alocarea de forțe suplimentare din județele care nu se află sub incidența avertizărilor.
”În ceea ce priveşte evoluţia fenomenelor hidrometeorologice în Capitală, ANM a informat că riscul de ploi torenţiale rămâne ridicat şi va fi caracterizat prin cantităţi de 40-60 l/mp şi chiar peste 70 l/mp, mai ales începând de duminică după amiaza şi în noaptea de duminică spre luni. În Bucureşti, ANAR prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Bucureşti, împreună cu Apa Nova vor acţiona coordonat pentru preluarea şi tranzitarea apelor pluviale şi, după caz, vor interveni cu manevre la stăvilarele de pe Dâmboviţa”, a mai transmis ministerul.