Va fi depășită bariera de 200 de milioane de ambalaje SGR colectate
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a estimat marți că în luna mai va fi depășită bariera de 200 de milioane de ambalaje SGR colectate într-o singură lună.
El a fost prezent la deschiderea celui de-al patrulea centru de numărare și sortare a ambalajelor din cadrul Sistemului de Garanție – Returnare (SGR) de la Otopeni.
Mircea Fechet a afirmat că a promis să lase o Românie mai curată decât a găsit și că acest lucru se întâmplă de la lună la lună.
El a subliniat că cifrele prezentate sunt impresionante. 160 de milioane de ambalaje colectate în aprilie înseamnă 160 de milioane de PET-uri mai puține în gropile de gunoi.
Fechet a menționat că, pe 7 mai, s-au colectat aproape zece milioane de ambalaje, lucru care l-a bucurat. El este convins că în luna mai se va depăși bariera de 200 de milioane de ambalaje colectate într-o lună. În plus, spune că sistemul va crește în fiecare zi.
De asemenea, Fechet a subliniat importanța oportunităților economice aduse de Sistemul Garanție-Returnare, menționând cele 150 de locuri de muncă din Otopeni și alte sute de locuri de muncă. El a discutat despre investiții și oportunități de afaceri, care completează efortul de mediu făcut zilnic.
„Am promis că vom lăsa o Românie mai curată decât am găsit-o şi de la lună la lună se întâmplă acest lucru. Fără îndoială că cifrele prezentate deja sunt impresionante: 160 de milioane de ambalaje colectate în luna aprilie înseamnă 160 de milioane de PET-uri, mai puţine în gropile de gunoi, în albiile râului, în păduri sau în natură, în general
(…) Când mi s-a spus că, pe 7 mai, am colectat aproape zece milioane de ambalaje, n-am putut decât să mă bucur. Cu această ocazie, îmi permit să fac şi un pronostic. Sunt convins că, în luna mai, vom depăşi bariera de 200 de milioane de ambalaje colectate într-o lună, la fel cum mă aştept ca sistemul să crească în fiecare zi, dincolo de un mediu mai curat.
Bineînţeles că trebuie să vorbim şi despre oportunităţile de natură economică pe care Sistemul Garanţie-Returnare le aduce. Cele 150 de locuri de muncă de aici, în Otopeni, la care se adaugă probabil alte sute de locuri într-o industrie orizontală, care pleacă de la colectare şi se termină la reciclarea acestor ambalaje, discutăm despre investiţii, despre oportunităţi de business, lucru care nu poate decât să întregească acest efort de mediu pe care îl facem în fiecare zi”, a afirmat Fechet.
SGR a schimbat viața oamenilor
Oficialul a subliniat, de asemenea, că SGR reprezintă o inițiativă a Ministerului Mediului care a transformat viața fiecăruia dintre noi.
El a spus că a testat un aparat de colectare automat „bulk”, care numără automat PET-urile. Ministrul a afirmat că sunt pe drumul cel bun. De asemenea, a îndemnat pe toată lumea să continue eforturile de reciclare pentru a transforma România.
„Cred că acest sistem este unul dintre puţinele lucruri care pe care le-am făcut la Ministerul Mediului şi care au schimbat viaţa fiecăruia dintre noi (…) Sunt convins că vom reuşi. Am testat cu bucurie şi un aparat de colectare automat „bulk”, cum îi spunem noi, din acela unde verşi sacul cu PET-uri şi ţi le numără automat. Aşadar, suntem pe drumul cel bun, suntem în traiectoria pe care o aşteptam şi haideţi să rămânem în continuare în hora reciclării şi să transformăm România într-o ţară mai verde şi mai frumoasă”, a transmis ministrul de resort.
Centrul de numărare și sortare a ambalajelor SGR deschis marți în Otopeni se adaugă celor trei centre deja operaționale. Acestea sunt amplasate în județele Cluj, Timiș și Brașov.