Comitetul Federal al Pieţelor Deschise (FOMC), un organism din cadrul Fed, a decis majorarea dobânzii de referinţă cu 0,25%, până la intervalul 5,00%-5,25%.

„Activităţile economice s-au extins într-un ritm modest în primul trimestru. Ritmul creării locurilor de muncă a fost solid în ultimele luni, iar rata şomajului rămâne scăzută. Inflaţia se menţine ridicată. Sistemul bancar american este sănătos şi rezistent. Condiţiile de creditare mai stricte pentru familii şi companii probabil vor avea efecte asupra activităţilor economice, asupra angajărilor şi inflaţiei. Amploarea acestor efecte rămâne incertă. Comitetul rămâne foarte atent la riscurile inflaţioniste”, a anunțat Rezerva Federală.

Dobânda de referință va fi majorată cu 0,25%

Obiectivul Fed este de a atinge „un grad ocupaţional maxim şi o rată a inflaţiei de 2% pe termen lung”.

„Pentru susţinerea acestor obiective, Comitetul a decis să majoreze dobânda fondurilor federale până la intervalul de 5%-5,25%. Comitetul va monitoriza atent noile informaţii şi va evalua implicaţiile pentru politica monetară. În determinarea gradului în care vor fi necesare noi politici restrictive pentru readucerea inflaţiei la nivelul de 2% în timp, Comitetul va ţine cont de înăsprirea cumulativă a politicilor monetare, de întârzierile prin care politicile monetare afectează activităţile economice şi inflaţia, precum şi de evoluţiile economice şi financiare”, se mai arată în comunicat.

Inflația din SUA a scăzut la 5% în martie

Cifrele înregistrate de Biroul de Statistică din SUA arată că inflația a scăzut la 5% în luna martie. Specialiștii americani au notat că acesta este cel mai scăzut nivel din ultimii aproape doi ani.

Așadar, indicele preţurilor de consum pentru luna martie a crescut cu 5% în ritm anual, potrivit datelor publicate miercuri de Biroul de Statistică din SUA.

Publicația Financial Times notează că acest lucru marchează o decelerare semnificativă în comparaţie cu procentul de 6% înregistrat în februarie, precum şi cel mai scăzut nivel din mai 2021.

Pe o bază lunară, preţurile de consum au crescut cu doar 0,1%, la mică distanţă de previziunile economiştilor. Cu toate acestea, IPC „de bază”, care elimină costurile volatile ale energiei şi alimentelor, a crescut cu 5,6% de la an la an, după un salt lunar de 0,4%.

Acest lucru sugerează că presiunile asupra preţurilor pentru unele bunuri şi servicii sunt încă prea ridicate, iar presiunea se menţine asupra Rezervei Federale pentru a continua cu o nouă majorare a ratei dobânzii.