Este a treia majorare a costului creditului din acest an, iar Comitetul de politică monetară de la Rezerva Federală (FOMC) şi-a menţinut estimările privind trei majorări suplimentare ale dobânzii în 2018 şi în 2019.
‘Activitatea economică şi piaţa muncii înregistrează o creştere solidă’, se arată în comunicatul publicat în urma şedinţei Comitetului de politică monetară de la Rezerva Federală.
PIB-ul SUA ar urma să înregistreze un avans de 2,5% în 2018, faţă de o expansiune de 2,1% previzionată în septembrie de Fed, în timp ce rata şomajului va scădea la 3,9% anul viitor, faţă de 4,1% la precedentele estimări. Dar inflaţia ar urma să rămână încă un an sub ţinta Fed de 2% şi de aceea oficialii susţin că nu sunt motive pentru o accelerare a ritmului majorării dobânzii.
Actualul preşedinte al Fed este Janet Yellen, a subliniat că este adecvat pentru Rezerva Federală a SUA să înăsprească gradual politica monetară, din cauza evoluţiei inflaţiei. Janet Yellen – prima femeie aleasă la conducerea Fed – va fi primul preşedinte al Fed din 1979 care nu a fost nominalizată pentru al doilea mandat.
De asemenea, oficialul a declarat că succesorul său nominalizat, Jerome Powell, se pronunţă de asemenea pentru o majorare graduală a dobânzii.
Powel, în prezent guvernator Fed, a fost nominalizat în noiembrie de preşedintele Donald Trump pentru a o înlocui pe Yellen al cărei mandat expiră în 3 februarie 2018. Investitorii şi analiştii se aşteaptă ca Powell să menţină continuitatea politicii monetare a Fed.
Powell, în vârstă de 64 de ani, avocat, bancher de investiţii şi membru al Fed din 2012, va fi primul preşedinte al Rezervei Federale din 1979 care nu este economist.
‘În interiorul Fed, noi înţelegem că deciziile de politică monetară contează pentru comunităţile şi familiile americane. Împărtăşesc puternic acest sens al misiunii noastre şi sunt decis să adopt decizii în mod obiectiv, pe baza celor mai bune dovezi disponibile, în îndelungata tradiţie a independenţei politicii monetare’, a afirmat recent Powell.
Acesta a adăugat că economia SUA a înregistrat progrese substanţiale spre redresarea completă, iar sistemul financiar este mai puternic şi mai rezistent decât în urmă cu zece ani.AGERPRES