Oficialii Fed au decis miercuri, 14 iunie, menţinerea ratei dobânzii la un interval cuprins între 5% şi 5,25%, așa cum au estimat analiștii. Decizia vine după zece majorări consecutive ale dobânzii, cu scopul de a contracara inflația ridicată.

În încercarea de a echilibra riscurile la adresa economiei, afectată puternic de inflație, „menţinerea nivelului dobânzii la această reuniune permite Comitetului să evalueze informaţiile suplimentare şi implicaţiile lor asupra politicii monetare”. Noile majorări de dobânzi „vor ţine cont de înăsprirea politicii monetare, decalajul cu care politica monetară afectează activitatea economică şi inflaţia, şi evoluţiile economice şi financiare”, se precizează în comunicatul dat publicităţii de Comitetul de politică monetară de la Fed (FOMC), potrivit Reuters.

Rata dobânzii s-ar putea majora din nou până la finalul acestui an

Oficialii Fed se așteaptă ca până la finalul acestui an, rata dobânzii să se majoreze de la un interval cuprins între 5% şi 5,25% la 5,50% – 5,75% și că dobânzile se vor reduce în 2024.

Aceștia estimează că în 2023, economia SUA va crește 1%, de la un nivel de 0,4% previzionat în martie, urmând ca rata şomajului să crească la doar 4,1% până la finalul anului, faţă de un nivel de 4,5% estimat în martie. În luna mai, rata șomajului în SUA s-a situat la 3,7%.

Prețurile de consum în SUA ar urma să scadă până la finalul anului de la 4,7%, nivelul la care se află în prezent, la 3,9%. În martie, se estima un declin până la 3,6%.

Impactul deciziilor Fed asupra economiei mondiale

Semnele economiei globale nu sunt motiv de sărbătoare. Cu toate că Banca Mondială a revizuit prognoza de creștere a PIB-ului global la 2,1%, nivelul este în scădere de la 3,1% anul trecut și precede o redresare estimată de doar 2,4% anul viitor.

Germania a cunoscut deja recesiunea, iar SUA, având o creștere estimată de 0,7% pentru întreg anul 2023, nu este în afara riscului recesiunii. Zona euro experimentează și ea, cel puțin din punct de vedere tehnic, o ușoară recesiune. În China, indicatorul PMI în industrie a ajuns la 48,8 puncte, zonă care sugerează diminuarea activității, iar la nivel global un indicator similar se află de 9 luni pe un trend de scădere.

Transportul rutier, în SUA, este la minimul din ultimul an și jumătate, iar prognoza pentru finalul anului a fost recent ajustată în jos de autorități. Cererea redusă, antrenată de motoarele economice mai puțin turate, permite petrolului Brent să rămână sub 80 de dolari/baril, în ciuda rundelor de tăiere a producției anunțate de OPEC.

Cu astfel de semne de încetinire, unii participanți la piață ar spera la o tăiere rapidă a dobânzilor, dar băncile centrale au „mâinile legate”: nu se pot juca acum cu riscul de a scăpa de sub observație creșterea prețurilor. Motivele ar putea să fi trecut dincolo de modelul clasic.